Спеціальні потреби

Мати-природа допомагає пожежникам у Каліфорнії





Зі штату Каліфорнія, де останній тиждень триває запекла боротьба з лісовими пожежами, надходять перші добрі повідомлення. Прохолодна погода і підвищення вологості допомогли зусиллям майже шести тисяч пожежників гасити лісові пожежі.

Боротьба з вогнем ведеться як з повітря, так на землі. Влада залучила дорогу техніку і сучасне обладнання. Люди у деяких районах починають повертатися додому. Станом на середу, внаслідок пожеж загинуло двоє людей і 14 отримали опіки. Вогонь також знищив десятки тисяч гектарів землі і завдав шкоди на мільйони доларів.

Гориста місцевість ускладнює зусилля пожежників. Навіть ті, що звикли до роботи у складних умовах, визнають свою безпомічність у цій ситуації. Єдина ефективна стратегія, кажуть вони, це розмістити пожежників на відстані кількох метрів і чекати наближення вогню.

«Пожежників не має на цих горах. Вони для нас не доступні. Це також небезпечно. Ми чекаємо, щоби вогонь наблизився, тоді ми реагуємо», сказала представниця пожежного відділення міста Сан-Дієґо Крістіна Квінонс.

Не менше роботи і у пожежників-пілотів. «Мартін Марс» -- сучасний літаючий танкер, здатний триматися низько, рухатися повільно і зрошувати за виліт понад півтора гектара землі. Однак для штату Каліфорнія, що постійно страждає від браку води, ця «іграшка» є дорогим задоволенням, каже голова пожежної служби Майк Дітрик:

«Ми дуже зважаємо на витрати у наших зусиллях. Ми робимо все необхідне, щоби загасити вогонь. Водночас ми економимо гроші платників податків, адже ситуація з бюджетом у штаті погана».

На боротьбу з пожежами влада штату також «кинула» гелікоптери і спеціалізовані літаки. Через кілька днів боротьби і тонни використаної води, вогонь став відступати.

Ще один спосіб протидіяти поширенню пожежі – навмисний підпал чагарників і трави. Пояснює лісничий Натан Джуді:

«Якщо сюди дійде пожежа, вогонь повністю знищить поживну рослинність. Якщо ж ми підпалимо кущі, то на землі хоч щось залишиться, і коли піде дощ, то не буде такої ерозії».

Пожежа у цьому районі тривала майже тиждень. Вогонь знищив понад сорок тисяч гектарів землі і змусив сотні мешканців залишити житло.

Люди з нетерпінням прагнуть повернутися додому:

«Це таке щастя повернутися додому», кажуть одні. «Ти починаєш розуміти що таке дім, коли втрачаєш його на кілька днів», - говорять інші.

Це відчуття дуже знайоме родині Меєрс. У їх районі вогонь знищив 60 будинків, перетворивши його на руїну. Чудом залишився недоторканим лише будинок Меєрсів:

«Весь район був охоплений вогнем, лише нашому будинку нічого не загрожувало. Я не можу цього пояснити. Я радий, що у нас все залишилося, але бачити сусідів, які втратили все, - дуже важко».

Однак таких родин, як Меєрс, одиниці. Багатьом немає куди повертатися, а на тих, які захочуть повернутися, чекатимуть довгі роки відбудови.





XS
SM
MD
LG