Спеціальні потреби

Національним архівам США - 75 років





Цього року Національне управління архівів і документації США відзначає своє 75-ліття. Там зберігаються деякі з найцінніших документів Сполучених Штатів, а з нагоди ювілею відкрито велику виставку з багатьма цінними експонатами, які вперше представлено для огляду відвідувачів.

Національні архіви США є унікальним місцем, де крім десяти мільярдів документів зберігаються цінні артефакти американської історії.

Щодня відвідувачі заповнюють ротонду Національного управління архівів і документації, щоб побачити документи, які є основою американської держави: Декларацію незалежності, Конституцію США і Білль про права, який складається з перших десяти поправок до Основного Закону.

Помічник архіваріуса Національного управління архівів і документації США Майкл Курц каже:

«Історики та урядовці зрозуміли, що губиться історія країни. Документи зберігалися в урядових відомствах, що їх випустили. Пожежі, повені та інші катастрофи нищили документальну спадщину країни».

Очевидно, що не всі урядові документи потрапляють до архіву. Всього один-три відсотки документів вважаються достатньо цінними - з точки зору історичного значення - як, наприклад, Північноатлантичний договір, на основі якого було створено НАТО.

За словами Курца, у Національних архівах зберігаються від дев’яти до десяти мільярдів документів:

«У нас є документи в усіх форматах. Маємо кінофільми, карти, відеозаписи. Маємо електронні документи, фотографії і величезну кількість документів на папері».

Саме тепер відбувається виставка для відзначення 75 річниці створення Національного управління архівів і документації. Куратор виставки Джен Джонсон каже:

«Це - знаменний рік для Національних архівів, і ми хотіли відзначити ювілей великою виставкою, яка включала б деякі унікальні речі, які через їх масштабність рідко виставляються: як ось, наприклад, карта битви під Ґеттісбургом у чотири квадратних метри; або ванна, зроблена для президента Вільяма Говарда Тафта».

Джен Джансон додає: «Вільям Тафт був найбільшим, за фізичними даними, президентом. Він важив він понад сто сорок п’ять кілограмів. Для нього було сконструйовано ряд особистих речей. У нас є телеграма, якою замовлено ванну і де подаються розміри та порівнюється її із ставком».

Там є також спортивний черевик зірки баскетболу Шакіла Оніла, який він подарував президенту Бушу.
XS
SM
MD
LG