Спеціальні потреби

Легендарний ‘Понтіак’ – чергова жертва кризи





Економічна криза змінила не лише звички пересічних американців, але з часом змінить і обличчя американських автодоріг, з яких зникне, свого часу одна з найулюбленіших марок автомобілів - «Понтіак». «Понтіак» став жертвою негараздів Дженерал Моторс, компанії яка вимушена позбутися кількох марок, аби вижити.

Старе летовище у Каліфорнії заповнене дорогими іноземними автомашинами, яких не можуть продати. Однак, не дивлячись на усі негаразди, «Мерседес», «BMW», «Лексус» – переживуть кризу. А ось для однієї з найулюбленіших марок американців післявоєнного покоління, економічна криза стала смертельною.

Свого часу «Понтіак» був символом сили та молодості. Редактор журналу «Машина і водії» Еді Альтерман говорить:

«Якщо б я хотів бути лідером групи чоловіків, я б обрав модель «GTO» шістдесят восьмого року».

Сьогодні ця класична модель «GTO» продається за дев’яносто тисяч доларів. Адже саме ця машина започаткувала еру потужних автомобілів в Америці. Про неї співали пісні ….Її знімали в телешоу та кінофільмах ….

Цікаво, що назву «GTO» «Понтіак» свого часу просто вкрав у Феррарі, що звичайно обурило італійців, але американці щиро полюбили цю машину.

«GTO» створив інженер Джон Делоріан, всесвітньо відомий тим, що сконструював автомобіль, прославлений у фільмі «Назад у майбутнє».

Однак, керівництво Дженерал Моторс вирішило, що «Понтіак» не має майбутнього. Виробництво припинять наступного року. Але продавець марки «Понтіак» Марк Джонсон каже:

«У мене промайнула думка, що вони не можуть позбутися марки, яка існує з 1926 року».

Але як би не любили американці «Понтіак», його довга подорож американськими автострадами закінчується.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG