Спеціальні потреби

Чи знімуть анафему з Мазепи? УПЦ каже ‘Так’, РПЦ – ‘Ні’


Російська православна церква та її дочірня церква в Україні розійшлися в думках про ймовірність зняття анафеми з гетьмана Івана Мазепи. В той час як Українська православна церква заявила: скасування анафеми можливе, РПЦ заперечила: про це не може бути й мови.

Про те, що опального гетьмана, відлученого від церкви у ХVIІІ столітті, можуть простити, заявив керівник відділу зовнішніх зв’язків УПЦ архимандрит Кирило (Говорун). Як він сказав 4 травня в інтерв’ю агенції «Інтерфакс», теоретично така можливість існує. Отець Кирило послався на історичний приклад – скасування анафеми старообрядців.

При цьому представник УПЦ наголосив: рішення відлучити Мазепу від лона церкви мало суто політичне підґрунтя. Власне перед церквою український гетьман нічим не завинив.

«З церковним аспектом його діяльності у нас, на мій погляд, немає жодних проблем: нема нічого такого, за що можна було б засудити Мазепу», – сказав отець Кирило. За його словами, навпаки, гетьман збудував «величезну кількість храмів на території України, в той час як за Петра І храми та монастирі закривалися». Що ж до звинувачень, які фігурували в анафемі, то священик назвав їх історично недостовірними.

«Йому ставили в провину те, що він вступив в альянс з лютеранином і передав православні храми на території України католикам, лютеранам і іншим. Цих фактів історики не знаходять, такого не було», – стверджує отець Кирило.

Заява УПЦ від 4 травня про можливість зняття анафеми з Мазепи з’явилася після зустрічі Юлії Тимошенко у Москві з новим патріархом Кирилом. Оглядачі в Україні назвали збіг не випадковим, а новину – знаковою. Проте вже 5 квітня Російська православна церква розвіяла будь-які ілюзії, спростувавши твердження свого патріархату в Україні.

РПЦ виключає можливість зняття анафеми з Мазепи. Про це повідомив член Синодальної богословської комісії Московського патріархату протоієрей Андрій Новиков.

Як він заявив, аргументи отця Кирила не витримують критики. Паралель зі скасуванням анафеми старообрядцям не працює, оскільки у цьому випадку, на відміну від Мазепи, не йшлося про персональну анафему комусь із старообрядців, – стверджує Новиков.

За його словами, зняття анафеми Мазепі виключено ще й тому, що це породило б сумнів у дійсності інших анафем Російської православної церкви – «зокрема, анафеми лжепатріарху київському Філарету».

Представник богословської комісії також наполягає: звинувачення на адресу гетьмана стосовно «союзу з лютеранином» та «осквернення церков» є доведений історичний факт. Що ж до політичного підґрунтя анафеми – порушення клятви Петру І – то Новиков цього не заперечує. На його переконання, карати за порушення політичних присяг цілком у компетенції церкви.

У своїй заяві Андрій Новиков відкидає думку про те, що Російська православна церква міфологізує Мазепу. За його словами, це, натомість, намагаються робити «деякі політичні кола України, засліплені націоналістичною ненавистю до Росії».

Нагадаємо, що у березні цього року в Україні, вперше на державному рівні, відзначили 370-у річницю з дня народження Івана Мазепи. Під час святкувань Президент України Віктор Ющенко закликав відновити історичну правду про гетьмана Мазепу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG