Спеціальні потреби

Скандал на конкурсі краси: Свобода слова і одностатеві шлюби


В американському суспільстві точаться палкі дебати навколо питання одностатевих шлюбів. З наступного тижня геї та лесбіянки зможуть законно одружитися в штаті Айова. Ще кілька штатів розглядають питання права людей гомосексуальної орієнтації на шлюб. Але в той же час 30 інших американських штатів запровадили заходи, які навпаки, обмежують право на одностатевий шлюб. Суперечки навколо цього питання навіть стали центральною темою …конкурсу краси «Міс Америка».




У конкурсі п’ять фіналісток мали відповісти на запитання суддів. До «Міс Каліфорнія» запитання поставив популярний оглядач шоу-бізнесу і відкритий гей Перез Гілтон. Цей момент, вважає красуня, коштував їй корони «Міс Америка».

«Нещодавно Вермонт став четвертим штатом, який легалізував одностатеві шлюби. Чи Ви вірите, - запитав він, - що кожен штат має наслідувати цей приклад?»

«Я вірю, що шлюб має бути між чоловіком та жінкою. Вибачте, якщо когось образила» - відповіла фіналістка.

Своє ставлення до її відповіді Гілтон негайно розмістив на своїй інтернет-сторінці:

«Це найгірша відповідь в історії конкурсу».

На його думку, дівчина програла справедливо. Гілтон підкреслив:

«Найбільше, що мене обурює в її відповіді, так це те, що вона роз’єднує людей. За секунду від неї відвернулися мільйони лесбіянок та геїв, включно зі мною».

У той же час ідея одностатевих шлюбів стає більш прийнятною у суспільстві. Навіть серед республіканців, які традиційно наполягають, що шлюб може бути виключно між чоловіком та жінкою, з’являються активні прихильники ідеї одностатевих шлюбів. Найвідоміша з них – донька колишнього претендента в президенти від республіканців Джона Маккейна – Меґан:

«Я маю чимало друзів серед геїв та лесбіянок і при цьому залишаюся республіканкою».

Колишній менеджер виборчої кампанії її батька Стів Шмідт пішов у цьому питанні ще далі:

«Не можна говорити, що одностатевий шлюб є чимось антиамериканським».

Ці коментарі були зроблені після того, як у русі за рівноправ’я людей нетрадиційної орієнтації було досягнуто двох важливих перемог. Верховний суд штату Айова визнав одностатеві шлюби законними. А Вермонт став першим штатом в країні, який легалізував ці шлюби законодавчим шляхом. Втім, результати опитування суспільної думки показують, що більшість населення, як демократи, так і республіканці, проти цієї ідеї. Деякі політичні експерти вважають, що навіть обговорення теми одностатевих шлюбів є небезпечним для традиційно консервативнішої Республіканської партії.

Саме на це звертає увагу політичний оглядач Стюарт Ротенберґ:

«Перед ними дилема, чи говорити про це, провокуючи розкол у середині партії, чи концентруватися на своїх відмінностях з Обамою».

А що стосується міс Каліфорнії, то вона за втрату корони не переживає та наполягає на своїй відповіді:

«Це коштувало мені корони, але мені байдуже, бо я сказала те, у що я вірю».

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG