Спеціальні потреби

День ветеранів відзначає 107-річний учасник Першої світової


У США, Європі та Австралії 11-го листопада відзначають 90-ту річницю закінчення Першої cвітової війни, яка тривала з 1914-го по 1918-ий роки. Новообраний президент Барак Обама взяв участь у церемонії вшанування ветеранів у Чикаго. Президент Джордж Буш виступив перед ветеранами у Нью-Йорку. А віце-президент Чейні звернувся до ветеранів під час церемонії на Арлінгтонському кладовищі біля Вашингтона. Він віддав шану Американській армії, назвавши її надією усіх, хто страждає і живе у страху.

Водночас в Лондоні три останніх ветерани Першої світової очолили церемонію відзначення підписання договору, який поклав кінець війні.

А у США останнім ветераном вважають Френка Баклса, який воював на Першій світовій війні. Зараз йому 107 років. Молодим бійцем американської армії, він був водієм у воєнному шпиталі, дислокованому у Франції. Франція та США були у тій війні союзниками.

Нещодавно французьке посольство у Вашингтоні нагородило Баклса орденом Почесного легіону – найвищою відзнакою Франції у військовій чи цивільній службі. Баклсу було лише 16 років, коли він вступив на службу до Американської армії. Він хотів потрапити на фронт, натомість спочатку його відправили в Англію, де він був водієм командування.

Перша світова почалася з нападу Німеччини на Бельгію. Сполучені Штати приєдналися до війни не одразу, а лише в 1917-му році. Врешті сили Альянсу – Британії, Франції та США перемогли.

Мітч Йокельсон – видав нову книгу присвячену Першій світовій війні:

«Це була жахлива війна – з використанням хімічної та автоматичної зброї. Ніхто не хотів тоді про неї багато говорити. І не встигли ми оговтатись, як опинилися у іншій війні – ще страшнішій. Люди забули про Першу світову війну, бо Друга світова її перевершила.

Після завершення у 1918-му році Першої світової, Баклс залишився у Європі і займався перевезенням військовополонених назад до Німеччини. За іронією долі незабаром він сам потрапив у полон. В 1941-му, він працював на цивільному судні, коли Японія напала на Філіппіни. Баклс провів три роки в японських таборах, а потім його звільнили американці.

У Вашингтоні є декілька меморіалів, присвячених Другій світовій війні, але жодного, який би вшановував пам‘ять загиблих у Першій світовій. Один з таких існує в штаті Канзас, де збудований музей зброї того часу.

Перша світова закінчилася мирною угодою, яку підписав Альянс з Німеччиною цього дня – 11-го листопада 1918-го року. З того часу цей день відзначаєтся у США як День ветеранів. Для Френка Баклса це – особливий день.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG