Спеціальні потреби

Тимошенко сигналізує готовність до компромісу


Юлія Тимошенко дала добро на розгляд закону про фінансування виборів, але голосувати за нього не буде. Прем`єрка знову звернулася до президента України із закликом скасувати указ про перевибори і вкотре наголосила: готова виконати будь-які умови Віктора Ющенка.

Прем`єрка однією рукою дає гроші на вибори, а другою забирає їх назад. У четвер вранці Кабінет Міністрів погодився з фінансуванням дострокових виборів і схвалив законопроект про внесення змін до Державного бюджету. Однак пізніше, на прес-конференції, Юлія Тимошенко розвіяла ілюзію несподіваної покірності волі президента. Відповідаючи на запитання журналістів, вона пояснила: ідеться всього лише про відчіпне. За її словами, міністр фінансів виконав формальне доручення Ради з НБО, аби Рада з нацбезпеки і оборони не могла порушити проти міністра кримінальної справи. Позиція ж Тимошенко залишається незмінною, вона категорично проти перевиборів, особливо в умовах світової фінансової кризи, і за закон про внесення змін до держбюджету її фракція в парламенті голосувати не буде:

«Півмільярда гривень віддавати на виборчу кампанію це не просто злочин, це просто дії проти народу України. І саме тому ми не підтримаємо цього і категорично ні за що подібне наша політична сила голосувати у Верховній Раді не буде».

Тимошенко не дала піймати себе на подвійних стандартах. На уїдливе запитання журналістів – чому сьогодні вона каже, що півмільярда на вибори це злочин, а рік тому казала, що краще витратитись на вибори, ніж і далі тримати мафію при владі, прем`єрка парирувала блискавично: «Слава Богу, сьогодні мафія в опозиції. І витрачати гроші на те, щоб мафію повернути до влади, буде, як мінімум, безглуздо».

А відповідаючи на подібне запитання – чому рік тому вона радила Януковичу оскаржувати указ про перевибори в Конституційному Суді, а сама сьогодні не квапиться за Соломоновим рішенням до тлумачів Конституції – Тимошенко також не полізла за словом в кишеню:

«Тому що, на жаль, не розраховуємо на об`єктивне рішення КС. Тому що, на жаль, якщо скласти представників Януковича і Ющенка в КС, їх там абсолютна більшість. І чому ж тоді витрачати час, щоб зайвий раз отримати підтвердження спільного рішення Ющенка і Януковича про похід на дострокові вибори».

Замість вітчизняної Феміди, Юлія Тимошенко покладається на підтримку європейського політикуму. На прес-конференції прем`єрка зачитала заяву Європейської народної партії, привезену з учорашнього саміту в Брюсселі. У відозві, адресованій керівництву України, лідери країн Євросоюзу висловились проти дочасних виборів за умов світової фінансової кризи, за відновлення коаліції демократичних сил. І як знову повторила Тимошенко, вона готова готова виконати будь-які умови президента, аби указ про перевибори був скасований, коаліція відновлена, а Верховна Рада працювала далі.

«Якщо президент не дослухався до уряду, не дослухався до депутатів своєї власної фракції, можливо, він дослухається до всіх лідерів Європейського Союзу, які до нього звернулися з вимогою відкласти будь-які вибори, тому що вони зараз не на часі, -- заявила лідерка БЮТ.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG