Спеціальні потреби

Напад на США мотивує американських солдатів в Іраку та Афганістані


Після терактак 11 вересня Сполучені Штати розгорнули війну проти глобального тероризму. Передовими у цій боротьбі стали Афганістан та Ірак. У Кабулі американські військовослужбовці, серед яких полковник американської армії Коді Сміт, згадують що привело їх у збройні сили:

«Я думаю, це пережитий страх тих людей, які перебували в літаках, і у вежах-близнюках. Саме це змусило мене боротися за свободу у світі».

У сьому річницю терактів 11-го вересня, саме терористичну загрозу, перед якою стоїть світ, солдати називають як основну причину чому вони воюють.

Цими днями Президент Буш підтримав прохання Президента Афганістану Гаміда Карзая надіслати додаткові сили, і оголосив про збільшення американських військ в цій країні. Ситуація в Афганістані останнім часом значно погіршилася через атаки талібів.

Натомість в Іраку справи рухаються краще. Збільшення військової присутності в країні, як виглядає, позитивно позначилося на безпеці. Кількість терактів там зменшилася і іракська влада поступово перебирає на себе контроль у багатьох районах країни, чого не скажеш про афганців.

Трагічні події, що сталися сім років тому, нині згадували у багатьох частинах світу. Росія, попри напружені відносини зі Америкою, не стала винятком. Посол США в Російській Федерації Джон Баєрлі зазначив:

«Саме у такі моменти, ми згадуємо наскільки важлива наша співпраця у побудові світу, в якому немає місця терористичній ідеології».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG