Спеціальні потреби

Кабмін розірвав контракт із компанією ‘Венко’


Кабінет Міністрів не пішов на переговори із американською компанією “Венко”. На сьогоднішньому засіданні він вирішив в односторонньому порядку розірвати раніше укладений контракт. Документ, який підписав попередній уряд під керівництвом Віктора Януковича, надавав право інвестору проводити розвідку і промислове буріння на площі 12 тисяч квадратних кілометрів на чорноморському шельфі неподалік Керчі.

Оголошуючи про це рішення пані Тимошенко заявила, що не боїться погроз про можливе оскарження цих дій в міжнародних судах. Так само як і штрафів, оскільки вважає цю угоду корупційною.

Урядовці просять американську компанію віднестися до такого рішення із розумінням. Адже вважають її лише посередником, за яким стоять інтереси потужної донецької бізнес-групи. Широкій публіці про це стало відомо після того, як “Венко” вирішила розкрити цю інформацію.

Таким чином Кабмін не став чекати рішення міжвідомчої групи, яку сьогодні створила РНБО. Вона мала розібратися із ситуацією і визначити, чи відповідала угода із “Венко” законам та інтересам держави.

Цього тижня уряд повідомив, що ініціюватиме власне міжнародне розслідування ситуації, щоб довести корупційний характер угоди. В той же час посол США в Україні Вільям Тейлор висловив розчарування сьогоднішнім рішенням Кабміну. На думку американських дипломатів, для залучення інвестицій в стратегічну сферу енергетики потрібне неухильне дотримання контрактів. Посол закликав Кабмін переглянути цей крок і повернутися до діалогу із “Венко”.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG