Спеціальні потреби

‘Венко Енерджі’ судитиметься з Урядом України


Американська нафтова компанія “Венко Енерджі” судитиметься із українським урядом. Суперечка стосується долі чорноморського шельфу. Минулого року із американцями уклали угоду про розвідку і видобування неподалік Керченського півострова нафти і газу. Однак Міністерство охорони навколишнього середовища вирішило скасувати усі видані дозволи. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила в понеділок, що угода із американцями суперечить національним інтересам.

Минулого року керівник “Венко” Джин ван Дайк із задоволенням показував журналістам укладені ним із українським урядом угоди. Компанія із Техасу стала першою іноземною структурою, яка отримала дозвіл на розвідку і видобування нафти й газу на чорноморському шельфі неподалік Керчі.

Однак наприкінці минулого тижня одне із міністерств своїм наказом скасувало цей дозвіл. Віце-президент компанії Джеф Мітчел каже, що для “Венко” це стало великою несподіванкою:

“Наскільки я знаю, ні офіційно, ані неофіційно уряд до нас не звертався із будь-якими пропозиціями”.

Компанія вирішила судитися із українським урядом, адже за попередніми підрахунками, вже інвестували в проект 100 мільйонів доларів. І незабаром планувала почати дослідне буріння. До Кабміну вже послали листа із пропозицією владнати суперечку за столом переговорів. Якщо за два місяці це не вдасться – справу розглядатиме стокгольмський арбітражний суд.

Юлія Тимошенко назвала невигідними умови угоди, укладеної попереднім урядом за згоди Президента Ющенка. Мовляв, видобувати енергоносії на дні Чорного моря має українська державна компанія “Нафтогаз”. Однак експерти нагадують, що та не має у розпорядженні технологій буріння морського дна на глибинах понад два кілометри. Тому для проекту все одно шукатимуть закордонного партнера.

XS
SM
MD
LG