Спеціальні потреби

Ющенко продовжив роботу Ради ще на один день 


Попри вчорашній ультиматум президента, Верховна Рада продовжила сьогодні роботу над необхідним для проведення дострокових виборів пакетом законів. Про розвиток подій Володимир Звіглянич розмовляв із київським кореспондентом Русланом Дейниченком.

ВЗ: Руслане, чому Віктор Ющенко не виконав погроз і вже вдруге за тиждень продовжив повноваженя парламенту?

РД: На таке рішення президента вплинула зустріч із прем'єром. Після переговорів із Віктором Януковичом президент оголосив, що продовжить роботу парламенту ще на один день. Очевидно аргументи, які навів прем'єр справили враження на президента і він не виконав своїх погроз. Напередодні Ющенко заявив, що якщо парламент не закінчить роботу над пакетом законодавчих актів до кінця четверга, то він оголосить вибори протягом 60-ти днів, а не восени, як перед тим було домовлено. Однак після зустрічі, перед пресою виступив Іван Васюник, який зокрема сказав, що президент сподівається на те, що Рада ухвалить пакет законів ще до вихідних. Після цього Віктор Ющенко попросив опозиційні фракції повернутися до парламенту для продовження роботи.

ВЗ: Чи скористалася Верховна Рада наданим президентом часом і чи намагалася ухвалити необхідні для проведення дострокових виборів закони?

РД: Верховна Рада ухвалила поправки до закону про вибори, щоправда лише у першому читанні і у варіанті, який запропонувала правляча коаліція. Він не передбачає відкріпних посвідчень, а також встановлює мінімальну явку виборців 50%. Новим також є те. Що прикордонники повинні подати до окружних виборчих комісій дані про тих людей, які виїхали за кордон і не повернулися за три дні до голосування. Також ліквідовується механізм обнулення списків кандидатів.

Експерти кажуть, що ці поправки, які запропонувала коаліція, відкривають можливість для бойкоту виборів і через неявку 50% виборців, можна буде визнати їх недійсними. Після цього діятиме нинішній склад Ради. Очевидно опозиція не погодилась із такими пропозиціями і відмовлялась голосувати за них.

Звучать різні заяви щодо того, коли Верховна Рада завершить роботу над цим пакетом. Заступник Олександра Мороза Адам Мартинюк каже, що це може тривати ще два тижні, якщо опозиція не підтримає цього варіанту закону і не проголосує за нього.

Також, згідно з домовленостями, мають обрати новий склад ЦВК. І за словами президента та прем'єра, його очолить нова людина.

ВЗ: Чи не означає це затягування часу, що Прем'єр Віктор Янукович може відмовитися від раніше погоджених термінів проведення дострокових виборів?

РД: Прем'єр заявив сьогодні, що він виконав все від нього залежне. Уряду залишилося виділити кошти на проведення виборів. А всі інші домовленості, за словами Януковича, – це справа парламенту і політиків.

У затягуванні виборів більше звинувачують Олександра Мороза, аніж Віктора Януковича, оскільки він найменше зацікавлений у їх проведенні. Однак він заявляє, що сподівається ухвалення відповідних законів вже до кінця дня.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG