Спеціальні потреби

Провладна коаліція готує сили для антимайдану


В Україні триває підготовка до масових акцій протесту, запланованих на вихідні. Причому в той час як опозиція збирає Майдан, прихильники провладної коаліції підтягують сили для антимайдану.

Що ближче до вихідних, то більше загострюється протистояння. На сходини об’єднаної опозиції на Майдані, анонсовані на 31 березня, влада готується відповісти своїм “антимайданом”. У той час як прихильники БЮТ, “Нашої України” та “Народної самооборони” з’їжджаються до Києва, провладна коаліція звозить до столиці власних прибічників із Донецької і Луганської областей. За повідомленням преси, 30 березня з Донецька на Київ вирушає 1500 активістів Партії регіонів, щоб взяти участь у “Форумі національної єдності” на підтримку уряду Януковича.

Влада стягує також з областей додаткові підрозділи міліції. На під’їздах до Києва правоохоронці перевірятимуть автобуси і потяги. Як пояснили у Міністерстві внутрішніх справ це робитимуть заради безпеки самих же мітингувальників. Речник МВС Костянтин Стогній зазначив:

“Коли заплановані масові заходи, то і правоохоронні органи мусять бути напоготові, аби не допустити бійок чи сутичок. Уявляєте – десятки тисяч людей! У буль-який момент хтось може когось образити і може розпочатись бійка. Аби цього не допустити, міліція буде стояти живим щитом, а лише київської міліції для цього точно не вистачить”.

На п’ятницю Юлія Тимошенко анонсувала перше засідання відновленого нею Комітету національного порятунку. Комітет часів Помаранчевої революції збереться в Українському домі.

Владна коаліція сходиться радитись також – на другу половину четверга заплановані позачергові збори у Верховній Раді. Коаліціянти погрожують президентові непокорою та достроковими президентськими виборами в разі, якщо Віктор Ющенко підпише указ про розпуск парламенту.

Чутки про те, що такий указ вже підготовлений, з’явились у середу ввечері після зустрічі президента з прем’єром. І як виглядає, наразі глава держави схильний прийняти саме таке рішення. У листі, адресованому парламенту, Ющенко заявив, що час безрезультатних круглих столів минув.

“Те, що відбувається у Верховній Раді – це не просто коаліційне переродження, а неприхована ревізія волі українських виборців, порушення Конституції і пряма дорога в беззаконня”, – цитує слова звернення президентська прес-служба.

Свою рішучість Ющенко підтвердив і під час прес-конференції в Луганську. Вкотре наголосивши, що Конституція вимагає формування більшості у парламенті лише на основі фракцій, а не індивідуального чи групового членства, він назвав нинішній спосіб формування більшості спробою узурпації влади та зміни конституційного ладу:

“Я ніколи не допущу переформатування парламентської більшості поза вимогами Конституції. Якщо якісь політичні сили вважають, що вони претендують на 300 голосів і про це заявляють, що буде 300 голсів, тоді треба прийняти політичне рішення і провести дострокові парламентські вибори. Будь ласка, ідіть апелюйте до громади, і якщо вона так вам довіряє і так вас любить, то вона передасть вам триста мандатів”.

А тим часом стурбованість ситуацією в Україні вже висловив верховний представник Євросоюзу. Виступаючи в четвер у Європарламенті, Хав’єр Солана заявив, що сформований в Україні коаліційний уряд, як було сказано, “не той, на який ми чекали”.

“На жаль, мусимо ще раз висловити стурбованість щодо стабільності в цій країні. Ми повинні бути уважними щодо неї”, – сказав європейський очільник.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG