Спеціальні потреби

В Конгресі слухали справу Гезболи


Відповідальні за контр терористичну діяльність урядовці США кажуть, що екстремістське угруповання Гезбола продовжує становити загрозу як для уряду Лівану, так і інтересам Сполучених Штатів.

На слуханнях цієї справи в Конгресі було сказано, що Гезбола крім того намагається встановити небажане партнерство з іншими терористичними організаціями світу. Атмосфера занепокоєння панувала на слуханнях підкомісії американського Конгресу з питань контр-тероризму. У ній головує Едвард Ройс, який каже так: «Немає значення, яку роль відіграє Гезбола в тероризмі - ключову чи другорядну. Однак за теперішньої доби поширення зброї масового знищення, навіть і третьорядна команда, вже не говорячи про Гезболу, викликає занепокоєння».

Гезбола та лідер угруповання Шейх Гассан Насралла дійсно змушують Сполучені Штати хвилюватися. Особливо після недавньої війни в Південному Лівані. Атака Гезболли на Ізраїль спровокувала конфлікт. Однак те, що угруповання спромоглося протягом понад місяця чинити силам Ізраїлю опір, забезпечило бойовикам значну підтримку на Близькому Сході. Сформоване в 1982 році угруповання підтримують Іран тат Сирія. Звітуючи учора перед законодавцями, офіційний представник Держдепартаменту з питань контр-тероризму Франк Урбанчик застеріг, що Гезбола намагається встановити партнерство з іншими терористичними угрупованнями. «Не таємниця, і ми не намагаємося цього приховати, що Гезбола безсумнівно зацікавлена в поширенні своїх зв'язків з іншими терористичними організаціями світу, і їй це вже вдалося на Західному березі та в секторі Газа», - говорить він. На рахунку Гезболи - ряд терористичних атак, включно з організацією вибухів у 1983 році в Бейруті, що призвело до загибелі 240 морських піхотинців США.

З усього видно - занепокоєння американських чиновників і законодавців - небезпідставні. Гезбола навіть намагається співпрацювати з колумбійським повстанським угрупованням ФАРК, яке фінансується за рахунок наркоторгівлі. «Зв'язки, які ми бачимо за межами Лівану, за виключенням звичайно Ірану та Сирії, здебільшого пов'язані з поставками і підтримкою. Але, що нас дійсно дуже бентежить - це потенційний зв'язок між Гезболою і наркотероризмом - угрупованням ФАРК у південній Америці, яке проблематичне саме собою, і потенційно може використати цей механізм проти нас, як в межах США, так і на Близькому Сході», - говорить Франк Урбанчик. Водночас він заявив, що Гезбола не має ані глибоких коренів, ані широкої підтримки в Лівані, де повним темпом іде відбудова спричинених конфліктом руйнувань.

XS
SM
MD
LG