Спеціальні потреби

Закон про опозицію: круглий стіл


До кінця року Верховна Рада прийме закон про опозицію. Про це заявив у вівторок спікер Олександр Мороз. А тим часом українські політики та експерти досі не дійшли згоди, яким має бути цей закон, і чи потрібен він взагалі. Статус опозиції обговорювали за круглим столом, організованим Лабораторією законодавчих ініціатив спільно з Представництом Фонду Кондрада Аденауера в Україні.

Чи потрібен закон про опозицію? Це як подивитись – відповідають експерти. З одного боку, в більшості демократичних країн такого закону нема. Але з другого – Україна ще не зовсім демократія, і не зайве було б виписати права опозиції, аби влада не мала спокуси їх обмежити.

Ось і недавно, при обговоренні в парламенті нових тарифів на комунальні послуги, права опозиції контролювати владу були грубо порушені, -- нагадує член фракції БЮТ Володимир Полохало. За його словами, хай навіть закон про опозицію - це українське ноу-хау, але без нього сьогодні не обійтись:

"Закон дає сьогодні можливість продемонструвати, чи готова Україна політично надати опозиції ті функції, той статус, який називається інститутом демократичної опозиції".

Бютівцю опонує колега з “Нашої України”. За словами народного депутата Бориса Беспалого, як нема політичної культури і цивілізованих стосунків між більшістю і меншістю, то жоден писаний закон не допоможе. Тим більше що писатиме його, знову-таки, більшість:

"От кажуть, закон про опозицію, окремий. Але закон і норми, вони ж приймаються більшістю. І тому закон про опозицію де-факто це буде тими червоними прапорцями, які влада намалює для опозиції. Це буде гетто, яке влада вибудує для опозиції".

Інші політики та експерти в принципі не проти закріпити права меншості на папері, однак критикують обидва законопроекти про опозицію, подані до парламенту. Нашоукраїнець Анатолій Матвієнко каже, що не згоден ані з проектом Партії реґіонів, ні з проектом БЮТу:

"Я і один, і другий законопроект не міг би підтримати в першому читанні, поскільки один, я маю на увазі Богатирьової, претендує на якусь системну опозицію, чого ми не можемо мати в нашому суспільстві... і як і Юлії Тимошенко проект, який претендує, як керувати державою, не ставши прем”єр-міністром".

Про права опозиції треба було домовлятися ще тоді, як не було зрозуміло, хто є влада, а хто опозиція, зазначають експерти. А тому, на їхню думку, розробку справедливого закону про опозицію міг би взяти на себе Президент – адже є в нього право законодавчої ініціативи.

Дискусію завершує представник Президента у Верховній Раді. Юрій Ключковський в принципі проти законодавчого закріплення прав парламентської меншості. Статус опозиції не визначиться написанням закону, -- каже народний депутат:

"Навіть якщо якийсь закон буде прийнятий, бо всі позаписували, що це дуже потрібно... навіть якщо Президент підпише, реального правового реґулювання цей закон не дасть. Тому що життя виявиться багатшим від нього і виявиться, що він скоріше заважає діяльності опозиції, ніж допомагає їй. Тому найскоріше буде якийсь “люмінь” у вигляді закону про опозицію".

А тим часом голова Верховної Ради Олександр Мороз заявляє про те, що в парламенті вже почала діяти робоча група з підготовки проекту закону про опозицію. За словами спікера, закон може бути ухвалений вже до кінця цього року. При цьому Мороз назвав “фантазіями” ідеї Юлії Тимошенко про утримання тіньового уряду за рахунок бюджету, і закликав представників опозиції відмовитись від таких пропозицій.

XS
SM
MD
LG