Спеціальні потреби

У США говорили про виборчу ситуацiю в Українi


При найбiльшому профспiлковому об`єднанні США (AFL-CIO - Американськiй федерацiї працi-Конгресу виробничих профспiлок) діє Центр Солідарності, який допомогає трудівникам в шістдесяти рiзних країнах об`єнуватися у незалежнi профсоюзи та вiдстоювати свої права. Днями у цьому центрi обговорювалася передвиборча ситуація в Українi та становище українського робітника в перiод після помаранчевої революції.

Великі надiї, якi усi покладали на помаранчеву революцію, не виправдалися – такими словами свiй виступ розпочав учасник дискусії -- старший науковий спiвробiтник Центру Карнеґi Майкл МакФол. Президент Ющенко виявився не таким ефективним, як очiкувалося, економічні показники за минулий рік були гiршi, нiж у двi тисячi четвертому, i тому не диво, що народ розчарувався у новiй владi, зазначив американський експерт. Однак це все ще не означає, що революція i демократичний прорив були марними, додав вiн:

«Люди завжди розчаровуються у революціях. Надiї нiколи не здiйснюються. I тi коаліції, якi усувають поганi режими, по сутi багатограннi i об`єднанi лише заради однієї мети», -- сказав МакФол i додав, що як тільки ця мета досягається, кожен знову починає прямувати своїм шляхом.

За словами науковця, в цьому немає нічого дивного, оскiльки це саме можна сказати про людей, що стояли на Майданi. Кожен мав якусь особисту причину, яка підштовхнула його досягати спільної мети.

МакФол також пiдкреслив, що усi пертурбації, якi вiдбулися від приходу до влади Ющенка, мають той позитив, що вони підтверджують наявнiсть в країнi демократичних процесiв. За умов автократії все це вiдбувається за лаштунками i не висвітлюється пресою, додав вiн.

Iнший учасник зiбрання – професор Унiверситету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо значну частину свого виступу зосередив на політреформі в Українi, особливо на тих її аспектах, якi вiн зараховує до позитивних. Чи не найкориснiшим з цих аспектів доктор Кузьо вважає перехiд України від президентсько-парламентської до парламетсько-президентської системи правління, перехiд, який водночас буде вiдходом від суперпрезидентських режимiв країн СНД на чолі з Росією та наближенням до парламентських систем країн Балтії та Центральної Європи:

«Отож наближенням до більш парламентської системи Україна відмежовується від СНД i рухається більше в напрямку Центральної Європи. I хоч я певен, що на початку -- у березні i квiтнi -- в Українi будуть проблеми, в перспективi ці змiни будуть корисними для української демократії».

Кузьо додав, що якраз найбiльшi зловживання спостерiгаються в президентських системах, що, як зазначив вiн, наочно пiдтвердив режим Кучми.

Тарас Кузьо зупинився також на абсурдах передвиборчої ситуації в Українi, де чи не найбiльшим протирiччям вiн назвав не так те, що в опитуваннях громадської думки сьогоднi лідирує Партiя регiонiв, як те, що вона є фаворитом, незважаючи на порівняно низький рейтинг серед населення її лiдера Вiктора Януковича.

Вже про трудову ситуацію та становище профспілок в Українi говорив директор Євразійського вiддiлу Центру Солідарності Тiмотi Раєн, який відзначив, що у верхніх ешелонах влади ставлення до незалежних профспілок та трудових колективiв докорінно змiнилося:

«Переслiдування, офіційне залякування та ворожість у верхах влади розвiялися i зникли», однак, як пiдкреслив Раєн, на обласному та мiсцевому рівнях воно далi iснує.

Цього, додав вiн, на жаль, не можна змiнити через ніч, однак в перспективi, зазначив Раєн, змiни неминучі, якщо трудовики нагадуватимуть владi про себе не лише перед виборами, але i після них.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG