Спеціальні потреби

Мiж Україною та НАТО поглиблюється дiалог


Ціла низка заходів цього тижня буде присвячена інтеграції України до євроатлантичних структур. Сьогoдні до Києва прибула делегація парламентської асамблеї НАТО. А вже завтра очікується візит генерального секретаря організації.

Три дні триватиме «поглиблений діалог» між українською владою та високопосадовцями НАТО. Принаймні такими словами охарактеризував серію спільних зустрічей голова Верховної Ради Володимир Литвин. У понеділок у Києві депутати зустрічали президента Парламентської асамблеї НАТО П'єра Ляллюша. Після зустрічі він наголосив, що питання вступу України до блоку має вирішуватись передусім самою Україною. Жодна з країн-членів альянсу не проти цього, каже чиновник. Однак вони хочуть бачити справжні демократичні реформи. Втім, за словами Ляллюша, прогрес у їх здійсненні в Україні після зміни влади очевидний.

Спікер Верховної Ради вважає, що двосторонній діалог на рівні парламентів має позитивну динаміку. Однак вказує, що у Раді, як і в суспільстві, є як прихильники, так і противники інтеграції України до НАТО. Він погодився, що після здійснення запланованих реформ, членство в блоці буде технічною процедурою. І наголосив на важливості просвітницької роботи серед населеня.

Вже у вівторок увечері в Україну прибуде делегація на чолі із генсеком НАТО Яаапом де Хооп Схеффером. Крім зустрічей із представниками української влади керівництво альянсу планує відвідати Харків, Донецьк та Одесу. Як заявив керівник блоку, він хоче на власні очі побачити, як в Україні просуваються реформи.

Тим часом країни альянсу продовжують використовувати українську транспортну авіацію для виконання гуманітарних операцій. Минулими вихідними літаком української авіакомпанії Антонов доставлено натівський вантаж до Пакистану. Обладнання для спорудження там базового табору оплатила Швеція. У ньому розмістять пункт для роздачі продовольства постраждалим від землетрусу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG