Спеціальні потреби

Масштабна повінь на Прикарпатті призвела до людських жертв


Повені на заході України: на Івано-Франківщині загинули 2 людини, одна – зникла. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Повені на заході України: на Івано-Франківщині загинули 2 людини, одна – зникла. Відео

Триває катастрофічна повінь на Прикарпатті. Внаслідок інтенсивних опадів затоплені Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська та Закарпатська області.

Згідно з останніми даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, в Івано-Франківській області підтоплено понад 4,5 тисячі житлових будинків, зруйновано близько 110 км автодоріг, пошкоджено 130 мостів.

Паводок уже призвів до людських жертв. На Івано-Франківщині негода забрала життя трьох людей: у селі Яблуниця у річку злетів автомобіль, водій та пасажирка загинули. У селі Дземброня Верховинського району літня жінка впала у бурхливий потік і потонула.

Ось уже кілька днів на Прикарпатті працюють рятувальники: евакуюють людей, відкачують воду, укріплюють береги.

У середу 24 червня в район стихійного лиха вилетів прем’єр-міністр Денис Шмигаль та інші урядовці. Оперативний урядовий штаб координуватиме сили поліцейських, рятувальників та гвардійців у подоланні негоди, а також оцінить завдані паводком збитки.

Президент Володимир Зеленський проведе з урядовцями, що відбули на Івано-Франківщину, нараду онлайн. «Щоб допомогти, ми маємо розуміти масштаби збитків, маємо почути людей і побачити все на власні очі», – проінструктував урядовців Зеленський, слова якого наводить прес-служба Офісу президента.

У четвер 25 червня на Прикарпатті, під керівництвом очільника уряду, відбудеться позачергове засідання Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Розглядатиметься надання гуманітарної допомоги постраждалим районам.

А тим часом вода у Карпатах не спадає. Синоптики оголосили штормове попередження через підняття рівня води у річці Прут.

Повідомляють про зруйновані захисні дамби, розмиті та перекриті через зсуви дороги, відрізані від комунікації села. Дехто з представників місцевої влади каже про «рекордну повінь» та вищий рівень води навіть порівняно з великим паводком 2008 року.

Експерти пов’язують повені на Заході України з масштабним вирубуванням карпатських лісів. Ще в листопаді минулого року президент Зеленський підписав закон, який мав заборонити усі види вирубки лісів у Карпатах. Екологічні активісти, однак, критикували поправки, внесені до цього закону під час другого читання, висловлюючи побоювання, що новий закон може призвести до вирубування лісу навіть там, де раніше це було заборонено.

Дивіться також: Як "дефінансують" поліцію, і кого підтримують вихідці з України. Приклад Портленда. Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG