Спеціальні потреби

Бена Воллеса на посаді міністра оборони Британії замінив Ґрант Шаппс


Ґрант Шаппс
Ґрант Шаппс

Новим міністром оборони Великої Британії став Ґрант Шаппс, замінивши на тій посаді Бена Воллеса, одного з провідних організаторів британської і міжнародної військової допомоги Україні у відповідь на російське вторгнення.

У Лондоні підкреслюють, що перетасування в кабінеті не означають зміни позиції Великої Британії щодо України, але відхід 53-річного Бена Воллеса, який користується повагою в широких політичних колах, вважають втратою для урядової Консервативної партії.

Сім’я Шаппса, який має трьох дітей, у березні 2022 року прийняла у себе родину біженців з України. Цього місяця він відвідував Київ у якості міністра енергетики.

54 річний Ґрант Шаппс досвідчений політик і був на кількох міністерських посадах, але на відміну від Воллеса він не має досвіду служби в армії.

...Я очікую співпраці з відважними чоловіками та жінками наших збройних сил, які захищають безпеку нашої країни і продовження підтримки Великобританією України в її боротьбі з варварським вторгненням Путіна.

Одним з головних його завдань на чолі міністерства оборони буде втілення планів збільшення виробництва зброї і зокрема артилерійських набоїв для постачання Україні.

Бен Воллес у листі про відставку повторив свої неодноразові заклики не економити на обороні і натякнув, що сподівається на менше навантаження після обов’язків, що за його словами вимагала майже цілодобової напруженості впродовж років.

Прем'єр-міністр Ріші Сунак у листі - відповіді Воллесу подякував йому за працю і підкреслив: «Я повністю розумію ваше бажання піти з посади після восьми років виконання міністерської роботи».

53-річного Бена Воллеса називали одним з претендентів на посаду генерального секретаря НАТО, але в Альянсі натомість вирішили продовжити повноваження чинного керівника Єнса Столтенберґа ще на один рік.

Одним з помітних епізодів в діяльності Воллеса став його заклик влітку цього року, щоб Україна докладала більше зусиль, аби міжнародні партнери бачили українську вдячність за надану допомогу.

Він підкреслював, що в деяких країнах рівень політичної підтримки України не такий високий як зокрема в Британії, і може змінюватися, а тому, за словами Воллеса, допомогу партнерів не варто сприймати як належне.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG