Спеціальні потреби

Китай каже, що «тримає зв’язок з Україною» на тлі застережень, щоб Пекін не постачав зброю Росії


Мао Нінь, речниця китайського міністерства закордонних справ.
Мао Нінь, речниця китайського міністерства закордонних справ.

Пекін стримано відреагував на слова українського президента Володимира Зеленського про його готовність до переговорів з Китаєм на тлі побоювань, що китайський уряд розглядає можливість постачання зброї Росії.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

Речниця китайського міністерства закордонних справ Мао Нінь, відповідаючи на запитання журналістів, сказала 27 лютого, що Китай «послідовно закликає до досягнення миру» і постійно «тримає зв’язок з причетними сторонами, включно з Україною».

Речниця при цьому прямо не прокоментувала можливість переговорів президента Зеленського з китайським керівником Сі Цзіньпінем.

Зеленський сказав 24 лютого на прес-конференції у Києві, що планує зустрітися з Сі Цзіньпінем і що він вірить, «що це було б корисно для наших країн і для безпеки у світі».

Впродовж року повномасштабного російського вторгнення в Україну Китай стверджує, що бажає миру і дотримання принципів територіальної цілісності й суверенітету всіх країн.

При цьому китайські офіційні представники не засудили напад Росії на Україну, і Китай не вимагає виведення російських військ, а натомість з вуст пекінських представників лунають повторення тверджень Москви про загрозу від США і НАТО.

На зустрічі в Індії міністрів фінансів країн G20 25 лютого китайська делегація виступила проти спільної декларації, що засуджувала б російську агресію.

Також Китай не підтримав резолюцію ООН 24 лютого, яка в річницю вторгнення закликала Росію припинити бойові дії і вимагала забрати війська з української території.

Резолюція була схвалена голосами 141 країни, але Китай був серед меншості: 32 країн, які утрималися і 7, які голосували проти.

Застереження про постачання зброї агресору

З боку західних країн і зокрема США лунають заклики, щоб Китай не обмежувався загальними й не зобов’язуючими заявами про бажання миру та дотримання принципів територіальної цілісності й суверенітету країн.

Заклики з'явилися на тлі пропозицій Китаю досягти припинення вогню в Україні і повідомлень про приготування до зустрічі китайського керівника Сі Цзіньпіня з російським президентом.

Посадовці США в інтерв’ю американським ЗМІ минулими вихідними знову порушили тему можливого постачання китайської зброї Росії.

Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс в інтерв'ю телеканалу CBS говорив про «впевненість, що китайське керівництво розглядає можливість надання зброї».

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван зауважив, що Китай, як виглядає, ще не вдався до таких постачань, але Пекін також не заперечив можливість такого кроку.

«Пекінові доведеться схвалити своє рішення про подальші дії - чи надаватиме він військову допомогу, але якщо він піде тим шляхом, то це Китаєві справді багато коштуватиме», - сказав радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в інтерв’ю телеканалу CNN.

«Коли ми чуємо повідомлення, а я не знаю чи вони точні, згідно якими Китай може планувати постачання ударних дронів Росії і водночас подавати мирний план, тоді я пропоную, щоб ми робили висновки з дій Китаю, а не з його слів», - сказав як передає агентство Reuters 26 лютого німецький міністр оборони Борис Пісторіус національній телерадіомовній компанії Німеччини.

Дивіться також:

Форум

XS
SM
MD
LG