Спеціальні потреби

Американський бізнес обирає між правами людини та релігійними переконаннями


У США поновились суперечки щодо релігійної свободи. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

У США поновились суперечки щодо релігійної свободи. Відео

У Сполучених Штатах, майже вісімдесят відсотків усіх віруючих, вважають себе христянами. США - країна заснована на свободі віросповідання, однак, тут проведено чітку межу між урядом та релігією. Перша Поправка до Конституції забороняє урядові втручатися в религійні справи, і навпаки. Тож коли уряди штатів Індіана та Арканзас прийняли закони, які, поміж іншого, дозволяють власникам бізнесів, спираючись на релігійні переконання, відмовлятися обслуговувати одностатеві весілля, в країні виникла хвиля протестів та обурення. Через великий суспільний резонанс керівництво цих штатів було змушено внести поправки до законів.

Суперечки щодо релігійної свободи у Сполучених Штатах не є чимось новим.

Професор юридичного факультету Католицького Університету Роберт Дестро нагадує заяву Абіґейл Адамс, дружини леді другого президента США.

"Вона назвала католиків «негідниками, що бормочуть». Але ніхто не збирався змушувати її ходити до католицької церкви, і вона не могла змусити нікого припинити бурмотіти", - сказав Роберт Дестро, професор юридичного факультету Католицького Університету.

Автори американської Конституції були непохитними у своїх переконаннях щодо необхідності відокремлення держави та церкви.

У Конституції США, оригінал якої зберігається у Національному Архіві, йдеться, що «Конгрес не має права видавати закони щодо запровадження будь-якої релігії чи заборони вільно сповідувати її». Однак цього принципу не завжди вдавалося дотримуватись.

Так, мормони у Юті відмовилися від полігамії під загрозою війни з боку федерального уряду. Фахівці з конституційного права вважають, що релігійна свобода потребує нового імпульсу.

"Упродовж багатьох років я вів справи, пов’язані з Першою поправкою. Якщо ви подивитеся на справи, то у більшості випадків релігійна свобода програвала", - відзначив Роберт Дестро.

Свого часу Роберт Дестро допоміг Білу Клінтону написати Закон про релігійну реставрацію. Закон «гарантував захист свободи віросповідання». Губернатор штату Індіана Майк Пенс заявив, що підписаний ним закон, є лише версією федерального.

"Я підтримую цей закон. Це було важливим кроком вперед, коли Білл Клінтон підписав його в 1993 році", - заявив губернатор штату Індіана Майк Пенс.

"Це порівняння яблук та апельсинів, коли люди говорять, що це те саме, що й закон, який підписав Клінтон", - сказала Керолайн Фредріксон з Американського конституційного товариства.

Керолайн Фредріксон говорить, що закон штату Індіана був розроблений, щоб дозволити дискримінацію в комерційних справах.

"Абсолютно очевидно, що закон дозволяє людям не обслуговувати геїв та лесбіянок у цих штатах".

Крістал Оконнор, власниця піцерії в Індіані, говорить, що новий закон її штату захищає бізнеси, які не підтримують одностатеві шлюби.

"Якщо до нас прийде гей-пара замовити піцу на своє весілля, ми можемо відмовити", - сказала вона.

А от бізнес-власниця у штаті Арканзас має протилежну думку щодо подібного закону у її штаті.

"Цей закон матиме негативний вплив. Уся країна сміється з нас. Закон ухвалювати не можна", - сказала власниця бізнесу Келлі Маркс.

Професор Дестро говорить, що власники бізнесів повинні мати вибір.

"Якщо я флорист і не хочу брати участь у церемонії гей-шлюбу, ви не повинні мене змушувати. Ви можете знайти іншого флориста".

Наразі, двадцять штатів мають закони щодо релігійної свободи. У більшості випадків, вони були прийняті контрольованими республіканцями конгресами штатів та підписані губернаторами, які потребують підтримки з боку консервативних євангелістів.

Після попередження з боку великих корпорацій, законодавці змінили закони, щоб розвіяти побоювання активістів за права геїв.

Дивіться також: Російські ЗМІ удосконалюють свої фейки - команда StopFake.org. Відео

Російські ЗМІ удосконалюють свої фейки - команда StopFake.org. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:08 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG