Спеціальні потреби

Лавринович звинуватив опозицію у небажанні покращувати суди


Опозиція проти покращення судів - Лавринович
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Опозиція проти покращення судів - Лавринович

Зміни до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів покращують існуючу ситуацію з судами. На цьому наполягає голова Вищої ради юстиції України Олександр Лавринович. Як він сказав Голосу Америки, усунення парламенту з процесу призначення суддів та передача цього права Вищій раді юстиції і президентові зробить служителів Феміди менш залежними від політичної кон’юнктури.

«Чому в парламентах інших країн парламенти не проводять спеціальні перевірки, дослідження і не призначають суддів? Тому що природа парламентаризму інша, це ж представницька функція, там колегіально приймаються рішення, які мають політичний або копоративний мотив. А суддя якраз має бути поза цим, поза політикою і поза корпоративними інтересами. І це вирішується цим проектом».

Як заявили опозиціонери , це «перетворює суддів на рабів президента Януковича»
Схвалений попередньо Верховною Радою президентський проект змін до Конституції – хай і невеликий, але однозначно позитивний крок, – стверджує Лавринович. Він звинуватив опозицію, яка не голосувала за цей законопроект, у небажанні міняти ситуацію в українських судах на краще:

«Ті, хто сьогодні відмовляються зробити крок, вони не хочуть позитивних змін. Тому що можна хотіти більшого, і я міг би зрозуміти і підтримати, щоб зробити більший крок. Але якщо об’єктивно це сьогодні зробити не можна, тому що втрачається підтримка інших складових частин, і вже не виходить знов конфігурації 300 голосів, то, очевидно, треба виходити з того, що треба зробити те добро, яке ти можеш зробити, а не мріяти про те, що ти ніколи не зробиш».

Лавринович не знає, як звільнити Тимошенко
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
Президентський проект конституційних змін щодо посилення гарантій незалежності суддів був ухвалений у першому читанні 10-го жовтня. Опозиція жорстко розкритикувала законопроект як такий, що віддає всі важелі впливу на суддівську систему одноосібно в руки президенту. Як заявили опозиціонери , це «перетворює суддів на рабів президента Януковича».

Посилити гарантії незалежності суддів Україна зобов’язалася в процесі інтеграції в Європу. На думку опозиції, однак, влада профанує європейські закони, вкладаючи в них протилежний зміст.

Аби конституційна реформа судочинства набула чинності, документ має зібрати у другому читанні, на наступній сесії парламенту, не менш ніж 300 голосів.

Спілкування з головою Вищої ради юстиції України Олександром Лавриновичем проходило в студії «Радіо Свобода».

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG