Спеціальні потреби

Вивезення хімічної зброї із Сирії може зайняти місяці - експерти


Росія допомагає Асаду тягнути час?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Росія допомагає Асаду тягнути час?

У час коли дипломати США та Росії обговорюють деталі передачі арсеналів хімічної зброї з Сирії під контроль міжнародного співтовариства, деякі експерти сумніваються у щирості намірів Асада. Частина аналітиків вбачає у такому розвитку подій, спробу Росії та Сирії затягнути час і відвернути увагу від нещодавньої хімічної атаки проти мирного населення у пригороді Дамаска.

Дипломатичне рішення Сирійської проблеми з‘явилося начебто спонтанно, коли у понеділок репортер запитав держсекретаря Керрі під час прес конференції в Лондоні чи можуть США відмовитися від ракетного удару по Сирії.

"Звичайно, якщо він віддасть у руки міжнародної спільноти усі свої запаси хімічної зброї. Усе до краплі", - висловив припущення Керрі.
Асад схопився за таку, хоч навіть і теоретичну можливість уникнути війни

При цьому Кері одразу дав зрозуміти, що говорить про теоретичний варіант, і не сподівається, що це можливо.

"Але він цього не збирається робити. І такий сценарій неможливий, звичайно", - поправився державний секретар.

Але Асад схопився за таку, хоч навіть і теоретичну можливість уникнути війни. Майже одразу, Росія запропонувала прийняти у себе хімічну зброю Сирії, а на прес-конференції у Москві сирійський міністр заявив, що Дамаск може на неї погодитись.

Чи не намагаються Росія та Сирія затягнути час?
"Мені доручено підтвердити нашу підтримку російській ініціативі, яка стосується запасів сирійської хімічної зброї", - заявив міністр закордонних справ Сирії Валід Аль Моалем.

Але чи насправді Росія та Сирія готові виконати те, що обіцяють, чи це спроба затягнути час?

Експерт з міжнародної безпеки Джоанна Кід, з королівського коледжу у Лондоні вважає, що уряд Сирії покладається на хімічну зброю, яка є важливим елементом їх системи оборони, а тому неохоче буде її позбуватися.

"Це процес, який може затягнутися на кілька місяців. І ми мусимо пам‘ятати, що у Сирії триває громадянська війна. Яка безумовно ще більше сповільнить процес вивезення хім запасів", - говорить Кід.

Війна у Сирії вже триває понад 2 з половиною роки. Втім, лише після того, як, за твердженнями США, уряд Асада здійснив хімічну атаку проти повстанців у передмісті Дамаска 21 серпня, президент Обама заявив, що час втрутитися. Він наказав готувати ракетний удар по позиціях Асада і попросив Конгрес підтримати цю воєнну кампанію.

Пол Шульт, фахівець з питань хімічної зброї у Лондоні вважає, що реакція Заходу на злочин Асада має бути жорсткою. Він не впевнений, що пропозиція Росії – вивезти хімічні запаси з Сирії - спрацює.

"Росій
Більшість американців проти втручання у Сирію
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
ський план, який може піти як завгодно, досі є не до кінця зрозумілим. Існує значний скепсис стосовно того, чи взагалі він може бути реалізований", - каже Шульте.

Організація з заборони хімічної зброї, зі штаб квартирою в Гаазі, може надіслати у Сирію інспекторів, для перевірки процесу передачі хімічної зброї. Але цих інспекторів може бути недостатньо, щоб повністю контролювати цей процес. Вони також можуть виявитися неспроможними робити свою роботу в умовах громадянської війни. Дипломатам можуть знадобитися місяці, для того щоб домовитися про всі деталі цього плану, перш ніж почнеться фактичне вивезення з Сирії хімічних арсеналів.

Втім, експерти погоджуються в одному. Поки до цього процесу прикута така потужна увага, доти Асад вагатиметься знову застосовувати хімічну зброю проти власного народу. А це вже буде значною перемогою міжнародної спільноти.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG