Спеціальні потреби

2013 буде складним для європейської економіки – лідери ЄС


2013 буде складним для європейської економіки – лідери ЄС
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
Direct link

2013 буде складним для європейської економіки – лідери ЄС

На стан глобальної економіки, зокрема країн ЄС, значно впливає нестабільність економіки США.

2012 рік був складним для Європи. І європейські лідери не замотують погані новини у блискучі папірці. Канцлер Німеччини Ангела Меркель відверто сказала своєму народу - наступний рік може бути ще важким.


"Реформи, які ми розпочали, починають давати результати. Водночас, нам треба набратись терпіння. Криза ще далека від завершення", - говорить Анґела Меркель.

Звернення Меркель далеке від оптимізму, але у неї є на то вагома причина, каже Спірос Економідес з Лондонської школи економіки:

Через 10 місяців у Німеччині вибори, і це означає, що нічого радикального не трапиться у цей виборчий період. Якщо Ангела Меркель виграє, я думаю, ми побачимо жорсткішу політику Німеччини, позиція якої полягатиме у проведенні більш радикальних реформ у Євросоюзі
аналітик Лондонської школи економіки Спірос Економідес



Великобританія, хоча і не є частиною Єврозони, також намагається пристосуватись до змін в Європі. Багато законодавців-консерваторів у партії прем'єр-міністра Девіда Кемерона хочуть, щоб Великобританія взагалі вийшла з Євросоюзу. Звернення Камерона до британців також було досить витверезливе:

"Великобританія сьогодні перебуває у глобальній гонці за виживання. Це перегони з такими країнами, як Китай, Індія та Індонезія. Це боротьба за робочі місця і можливості у майбутньому. Тому, коли люди кажуть, що нам треба сповільни скорочення наших боргів, ми кажемо: ні в якому разі".

Борги тягнуть до низу економіку Іспанії. Іспанський банк Банкія, який один раз уже рятували від банкрутства, тепер очікує значних фінансових вливань ЄС. Але від цього постраждають 350 тисяч пенсіонерів та вкладників, які недоотримають дивідендів по інвестиціях. Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що щасливий що іспанська фінансова система втрималась у 2012 році:

"Чи було досягненням року те, що нам не довелось отримувати допомогу від ЄС? Ні, я думаю, найголовніше цього року було змінити курс, виправити економічну політику".

Економісти погоджуються з песимістичними прогнозами.

"Перспективи економічного зростання ніколи не були гіршими. Безробіття знаходиться на рекордно високому рівні, і політичні простір та капітал для вирішення цих проблем звужуються і зменшуються», - вважає економічний аналітик Соні Капур.

Не додає оптимізму і повернення на політичний фронт в Європі старих облич. Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, який був змушений піти у відставку в 2011 році в розпал боргової кризи, планує стали лідером право-центристів на виборах в Італії у лютому цього року. Він буде боротись за посаду з теперішнім прем’єром Маріо Монті.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG