Спеціальні потреби

"Українське селище" готується обирати між Обамою та Ромні


"Українське селище" готується обирати президента США
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
Direct link

"Українське селище" готується обирати президента США

Вибори президента США призначені на 6-го листопада вирішуватимуть не лише долю американців. Відповідно до того, хто переможе Обама, чи Ромні – може зміниться і зовнішня політика найпотужнішої країни світу.
Частина американців українського походження ідучи на вибори, зважатимуть і на те, що той чи інший кандидат несе Америці, та чим його президентство обернеться для України

Чикаго – традиційно демократичне місто. Політична батьківщина чинного президента США Барака Обами має одну з найбільших українських громад. Цілий район міста Носить офіційну назву «Українське Село».

Підтримувати варто Ромні, вважає Софія Разумова, колишня москвичка, яка вже 16 років видає популярну українську газету «Час і Події». Америка стала великою завдяки людям, які тяжко працюють, демократи ж , каже Софія – змінили менталітет країни.

"Люди перестали працювати і вважають, що це ОК. Ми, мовляв, будемо отримувати допомогу по безробіттю, не будемо працювати, будемо отримувати безкоштовну медицину, а хтось інший, держава, буде нас годувати. Так у радянському союзі було – взяти на роботі ручку було нормально. Хто що сторожив, той те і тягнув. От зараз у США така ситуація", - каже Софія.

На користь Ромні в Українській діаспорі, звучить і ще один аргумент – він має жорстку позицію щодо Росії.

Юрист Юліан Кулас, очолює національний комітет Українці за Обаму. Аргументи прихильників республіканців легко парирує. Економічні проблеми Обама - успадкував, а позиція щодо Росії - та головне демократії в Україні за Обами – дуже послідовна. До того ж інший президент республіканець Буш старший відмовляв Україну від Незалежності! А ось президент-демократ Клінтон особисто побував на Україні.

Зрештою – каже Кулас – інтерси обох партій збігаються з інтересами українців:

"Америка, чи то республіканська партія, чи демократична – не хоче бачити Україну в Російській Федерації, бо це створить нову Російську Імперію з якою можуть бути труднощі. І в інтересах Америки – бачити Україну незалежної державою. Про це кажуть і демократи і республіканці також".

Американська політика робиться на місцевому рівні додає Кулас. Українська громада має бути активною, хай би на який бік стала.

Про те, наскільки корисною може бути участь американських українців у політиці добре знає Марія Климчак, яка працює куратором в Українському Національному музеї Чикаго. За сприяння сенатора республіканця штату Іллінойс, американця Українського походження Вальтера Дудича, у 2000-му році, музей отримав мільйон доларів на розвиток!
Українська громада має бути активною, хай би на який бік стала

"Був такий музейний день, коли попередній губернатор Раян виділив на певні музеї певні гранти. Коли він підійшов до українського музею і запитався, скільки ми отримали. А це було з телебаченням, ну а українці завжди такі яскраві, презентативні. То через кілька днів сюди було прислано сенатора Володимира Дудича, який говорив з дирекцією музею і після того ми отримали спочатку півмільйона, а потім ще стільки ж на розбудову музею", - розповідає Марія Климчак.

Такі здобутки – заслуга попередніх хвиль діаспори. Українці ж останньої хвилі, які і могли би активно увійти до американського політичного життя – пасивні. Американські демократи та республіканці – для них щось далеке. Про це каже Світлана Іванишин-Угрина, редактор газети «Час і Події».

"Такий синдром вічного гостя. Вони не відчувають себе, що тут ми збираємось жити і залишатися. Поговоріть з будь-яким з них. Він скаже. Коли я їду в Україну – я їду до дому. Навіть, якщо він тут вже живе 10 років, навіть, якщо у нього тут куплена хата", - зауважує Світлана.

Втім сила української громади, її майбутнє залежить саме від активності американців українського походження тут у США. Світлана, вважає– сподівання на молодь, але вона активно асимілюється.
І одна партія і інша – дві сторони однієї монетки. Інтереси великого бізнесу це головне і для демократів і для республіканців
Данило Терлецький, американський виборець
"Хотілося би бачити серед молоді, яка вчиться тут, яка вільно володіє англійською мовою, що вони менше асимілювалися в американське суспільство в культурному плані і більше дотримувались своїх звичаїв та традицій, але не в шароварному плані, а у співвідношенні до динаміки, яка відбувається в Україні".

Данило Терлецький – вільно говорить української, цінує звичаї, і каже – я Американець. Батько та прадід Данила – тяжко працювали на заводах Детройта. Він – перший в родині мав змогу отримати університетську освіту. На виборах голосуватиме по своїй американській совіті.

Вважає – від Обами буде більше користі для Сполучених штатів, хоча має чимало зауважень до американської влади взагалі, незалежно від того демократична вона чи республіканська.

В цій державі, у будь-якої людини, незалежно від того виросла вона у бідній родині, чи багатій – є можливість, щось зробити щось отримати. Це є держава можливостей
Данило Терлецький, американський виборець
"І одна партія і інша – дві сторони однієї монетки. Інтереси великого бізнесу це головне і для демократів і для республіканців. Буш давав гроші банкам, коли почалася криза. Біл Клінтон підписав закони, які дозволили банкам перетворитись на казино", - ділиться Данило.

Втім подібність демократів та республіканців це і підгрунтя стабільності американської системи - усміхається Данило. А Америка продовжує давати всім рівні можливості для успіху та право на власну думку.

"В цій державі, у будь-якої людини, незалежно від того виросла вона у бідній родині, чи багатій – є можливість, щось зробити щось отримати. Це є держава можливостей", - аргументує Терлецький.

Данило вважає, що саме це і далі буде приваблювати до Америки людей з цілого світу, які прагнуть реалізувати себе. Саме тому в цілому світі, люди, які критикують США, чи навпаки бачать в Сполучених штатах взірець – уважно слідкуватимуть за тим, хто переможе на виборах президента 7-го листопада, та тим куди – відповідно рухатиметься ця країна.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG