Спеціальні потреби

Експерти: Партія регіонів зможе самостійно сформувати більшість


Що це було, чия перемога? Коментуючи результати виборів, експерти констатують: опозиція виграла за партійними списками. Натомість влада здобула безумовну перемогу в мажоритарних округах. І саме завдяки цьому Партія регіонів має всі шанси зберегти контроль у майбутній Верховній раді.

Згідно з даними, які оприлюднила станом на 31 жовтня Центральна виборча комісія, з 225 мажоритарних округів переможець досі не з'ясований на 37; у решті 188 усі бюлетені пораховані і результат уже відомий.

Отож станом на сьогоднішній день точно відомо, що 109 мажоритарних округів виграла Партія регіонів. «Батьківщина» наразі перемогла на 28 одномандатних округах, «Свобода» – на 9 і УДАР – на 3. Решту округів «взяли» висуванці від інших партій та самовисуванці.

Базуючись на цих даних та на майже готових результатах голосування за партійними списками, можна спрогнозувати, що Партія регіонів сформує більшість самостійно, – сказав Голосу Америки політтехнолог Тарас Березовець:

«Партія регіонів може святкувати впевнену перемогу. Вона отримає однопартійну більшість, вперше з 1991 року. Тобто Партія регіонів матиме близько 70 народних депутатів за партійними списками і приблизно 120 мажоритарників, що дасть їй у підсумку більшість голосів у Верховній Раді VII скликання. Адже мало хто сумнівається в тому, що так звані незалежні кандидати плюс «тушки», перебіжчики з опозиційних фракцій у загальній кількості до 50 осіб поповнять цю більшість. Відповідно Партія регіонів матиме однопартійну більшість – повторюю, вперше за останні 20 років! – на рівні 240-250 народних депутатів».

На думку Березовця, комуністи, швидше за все, до цієї більшості запрошені не будуть. А опозиційні фракції у складі «Батьківщини» (близько 100 народних депутатів) плюс УДАР і плюс «Свобода» залишаться в меншості.

«Швидше за все, вони підпишуть якусь угоду про співробітництво у Верховній раді, але угода матиме ознаки формальної. Адже кожна з опозиційних фракцій має свого кандидата на посаду президента, і кожна вестиме кампанію в інтересах свого лідера», – прогнозує політтехнолог.

Висновок стосовно того, що Партія регіонів зможе сама сформувати більшість, поділяє професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань:

«Результати виборів вийшли прогнозованими. Опозиція виграла за партійними списками. І я думаю, це дуже важливо з символічної точки зору. Але в цьому ж і причина, чому, власне, виборчий закон було змінено. Бо інакше б партія влади – Партія регіонів плюс комуністи – програли б опозиції. Абсолютно очевидним, знову ж таки, був цей план влади створити більшість насамперед за рахунок Партії регіонів, долучивши самовисуванців і так званих незалежних (більшість з яких, принаймні на початку, очевидно, будуть грати разом з Партією влади. Тобто за цих умов навіть підтримка комуністів стає не такою критичною. Зараз, я думаю, Партія регіонів розраховує мати більшість сама».

Водночас політолог не виключає, що більшість, яку зараз сформують «регіонали», з наближенням президентських виборів почне «бродити»:
«Як тільки у Януковича з’явиться серойзний конкурент, то ті ж самі мажоритарники почнуть розкладати яйця в різні кошики», – прогнозує Гарань.

Але чому так кардинально різняться результати виборів за партійними списками – і на мажоритарці? Чому висуванці Партії регіонів такі популярні в округах, в той час як саму Партію регіонів підтримало менше третини виборців? Фальшувань нема, – стверджує політтехнолог Березовець, який консультує Партію регіонів:

«Кампанія була настільки цивілізованою, наскільки вона може бути в українських реаліях. Партія регіонів зробила неймовірне. Вона просунулася, особливо в частині мажоритарних округів, у так званий «помаранчевий пояс», вигравши практично всі мажоритарні округи у Вінницькій, Кіровоградській, Сумській областях, і частково завоювала Київ і область. Натомість опозиція не спромоглася відбити практично жодного округу в Східній Україні. Хіба що в деяких округах на Півдні України УДАР і «Батьківщина» святкували перемогу».

За словами Березовця, програш опозиції на округах став наслідком втрати керівництва виборчою кампанією:

«Все-таки відсутність Юлії Тимошенко відіграла драматичну роль. Плюс партійці «Батьківщини», очевидно, побоюючись програти у мажоритарних округах, усі майже як один висувалися за партійними списками. Натомість на мажоритарні округи ставили відверто непрохідні, слабкі кандидатури. За винятком Києва, де «Батьківщина» виграла майже всі округи, опозиція скрізь, де вона мала би перемагати – у Центральній і в Західній Україні – програла багато округів тільки через неправильно обраних кандидатів», – вважає Березовець.

Натомість на думку Гараня, справа в сильному адмінресурсі на місцях:

«На виборах у мажоритарних округах набагато сильніше діє адміністративний ресурс, іде прямий підкуп виборців, і це набагато важче проконтролювати. Тобто на це й розрахунок був!», – каже Гарань.

На думку експерта, дивно, як за таких умов опозиції хоч десь вдалося перемогти:

«Я, чесно кажучи, навіть дивуюся, як киянам вдалося перебити оцей ресурс – Герегу, Пилипишина, Супруненка. Вважалося, що їх не вдасться подолати. А в Києві це вдалося. І очевидно, вдалося тому, що в столиці у людей інші настрої, люди звикли до іншого, вони не терплять такого поводження, коли їм не лишають можливості вибору. Коли нахабно і неприкрито діє адмінресурс на користь провладного кандидата. На Сході і Півдні це звична справа, і виборець там навіть не замислюється, що може бути альтернатива», – зазначив Гарань.
XS
SM
MD
LG