Польська опозиція святкує перемогу Анджея Дуди

Анджей Дуда

Головна опозиційна партія Польщі святкує свою першу перемогу на національних виборах за останнє десятиліття, після того як її кандидат у президенти Анджей Дуда несподівано переміг чинного президента Броніслава Коморовського.

Котирування варшавського фондового ринку знизилися, оскільки партія Дуди «Право і справедливість» вважається менш прихильною до бізнесу і не настільки проєвропейською, як правляча «Громадянська платформа».

Найбільше впали в ціні акції банків, так як обраний президент закликає до введення нових податків на банківський сектор.

Згідно з офіційними результатами другого туру виборів, що пройшов у неділю, Дуда набрав 51,6 відсотка голосів, у той час як Коморовський – 48,4 відсотка.

Наприкінці жовтня в Польщі відбудуться парламентські вибори, і поразка Коморовського – союзника прем’єр-міністра Еви Копач і колишнього депутата парламенту від «Громадянської платформи» – може негативно відбитися на спробах партії зберегти більшість.

Обрання нового президента може, зрештою, привести до змін у зовнішньому політики Польщі, особливо щодо ЄС.

Дуда вважає, що Польща повинна зайняти більш жорстку позицію в Євросоюзі. На його думку, Варшава повинна в першу чергу «сконцентруватися на своїх інтересах», а не на інтересах своїх більших партнерів, таких як Німеччина чи Франція.

Новий президент буде приведений до присяги 6 серпня.

США привітали Дуду з обранням і висловили надію на тісну співпрацю з ним.

«Ми також дякуємо президента Броніслава Коморовського за його підтримку польсько-американських зв’язків і його роль сильного регіонального лідера», – йдеться в заяві Білого дому.