Спеціальні потреби

Маккейн закликає Обаму припинити скорочення військ США у Європі


Сенатор Джон Маккейн
Сенатор Джон Маккейн

Голова Сенатського комітету з питань збройних сил Джон Маккейн висловив стурбованість заявами Пентагону про відведення частини авіації США з європейського континенту.

«Тоді як Росія нарощує сили, Америки їх скорочує. Адміністрація Обами відвела дві важкі бригади, які дислокувались у Німеччині у 2012 році. Армія заявила про відведення 24 гелікоптерів Apache та 30 гелікоптерів Black Hawk з Німеччини».

(Конструктором гелікоптерів Black Hawk є компанія американця українського походження Ігоря Сікорського – ред.).

Посилаючись на дані колишнього командувача сил США в Європі адмірала Джеймса Ставрідіса, Маккейн заявив, що з кінця «холодної війни» кількість американського військового персоналу у Європі та кількість військових баз зменшилась на 75%. Маккейн закликав адміністрацію президента Обами не продовжувати скорочення американської військової присутності, а навпаки, бути готовими відповісти російській агресії.

«Тривалу бездіяльність президента США через страх спровокувати Росію, Путін розглядає як слабкість та ініціює агресію, яку ми намагаємось уникнути. Це тільки збільшує ймовірність того, що ця агресія може розповсюдиться на Молдову, Грузію, країни Балтії, Центральну Азію».

«Звісно, немає військового вирішення цього конфлікту (в Україні – ред.), - каже сенатор Джон Маккейн, - але є військові способи, як досягнути цього політичного вирішення».

Він також висловив стурбованість, що американські союзники в НАТО не збільшують фінансування власної оборони.

«Всупереч обіцянкам на саміті в Уельсі «змінити тенденцію зменшення оборонних бюджетів», скоро лише Польща та Естонія залишаться єдиними країнами НАТО, які виконують зобов’язання витрачати 2% ВВП на оборону», - сказав сенатор.

Ніхто не хоче повертатись у часи «холодної війни», продовжив він, але треба реально оцінювати ситуацію

"Росія стала першою державою на європейському континенті за останні 70 років, яка відправила свої війська за межі міжнародно визнаного кордону і силою приєднала до себе суверенну територію іншої держави. Сьогодні Росія зберігає значну кількість артилерії і реактивних систем залпового вогню на території України, всупереч угоді про припинення вогню, що була досягнута в лютому цього року. Російські війська нещодавно розгорнули додаткові системи протиповітряної оборони поблизу лінії фронту на сході України. За даними Державного департаменту, це найбільша кількість від серпня минулого року. Це тривожний знак того, що чергова атака (на Україну – ред.) неминуча», - заявив Джон Маккейн.

Дивіться також: Брідлав: Росія вочевидь готується до нового наступу

Російське командування зробило із сепаратистів армію - командувач НАТО. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG