Голосуванням за незалежність курди, можливо, зайшли занадто далеко

Масуд Барзані

25 вересня курди проголосували за незалежність. Цей крок може призвести до більшої ізоляції курдів на Близькому Сході і відсторонення їх від єдиного серйозного союзника – Сполучених Штатів.

Про це пише Джеймс Дурсо у виданні The Hill.

Напередодні референдуму з питання незалежності, різні сторони чинили тиск на курдів скасувати голосування. США та ООН виступили на підтримку проведення однорічного діалогу з Багдадом для вирішення розбіжностей, але a[ зусилля провалилися. Відтак, США продемонстрували, що їх попередження не тільки показові, коли державний секретар Рекс Тіллерсон заявив, що «голосуванню і результатам бракує легітимності».

Курди тепер стали на шлях, який ще більше роздратує регіон і проллє світло на підтримку США Регіонального уряду Курдистану, сімейного підприємництва президента РУК Масуда Барзані. Близький Схід також цікавитиметься ставленням Барзані до можливих референдумів щодо незалежності, які б провели християни, туркмени та єзиди, які живуть на території традиційного Курдистанe чи в районах, на які претендують курди біля багатого на нафту Кіркука.

Курдистан пропонується як земля помірного ісламу, пошанування прав жінок та демократії. Якщо в дійсності все це існує в Курдистані, він може стати перетворюючою силою в складі Іраку, де він може служити прикладом. Але це не так, оскільки Курдистан страждає від регіональних проблем авторитаризму, корупції, непотизму та жінконенависництва, незважаючи на фотки милих курдських дівчат з кулеметами, більшість з яких насправді є сирійками.

Після референдуму, Багдад відреагував передбачувано і законно, закривши повітряний простір над Курдистаном, вимагаючи контроль над прикордонними пунктами Курдистану і доручивши двом мобільним телефонним компаніям з штаб-квартирами в Кіркуку, переїхати в Багдад. Далі влада Іраку може вимагати від усіх відвідувачів Курдистану іракські, не курдські візи, процес, який забере довше і коштуватиме більше. Бізнеси не оспорюватимуть рішення Багдада, капітал піде де-інде і економіка Курдистану занепадатиме поки іноземні інвестори чекатимуть на вирішення суперечки.

Зацікавленість Америки полягає у збереженні існуючих кордонів регіону з федеральним варіантом, який дозволяє Курдистану деяку автономію в складі іракської держави і уникає звинувачень у використанні курдів для розколу Ірану, Іраку, Сирії та союзника НАТО - Туреччини. Розчленування піде на шкоду курдам, оскільки вони розглядатимуться як американські агенти знищення, з покровителем, який не схильний відправляти війська після того, як араби та перси повстануть проти них.

Якщо США прийдуть до висновку, що питання незалежності найкраще вирішити повільним стисканням піфона Туреччина-Іран-Ірак, вони можуть привернути увагу до публічної корупції та порушення прав людини Ербілем, не кінетичного проекту, який також стримуватиме турецькі та іранські амбіціям в країні, що подобатиметься електоратам як в США, так і в Багдаді.

Президент Барзані має два варіанти для майбутнього Курдистану та своєї власної спадщини: Арафат або Мандела. Рішення за ним.

Дивіться також: Минуло 100 днів від часу арешту у Стамбулі турецьких правозахисників Amnesty International

Your browser doesn’t support HTML5

Минуло 100 днів від часу арешту у Стамбулі турецьких правозахисників Amnesty International. Відео