Фінляндія - найкраще місце в світі для матерів

Згідно з оприлюдненим у вівторок новим звітом міжнародної благодійної організації «Врятуймо дітей» (Save the Children), найкращою країною для материнства визнано Фінляндію, найгіршою – Демократичну Республіку Конго.

Автори щорічної доповіді щодо добробуту матерів і дітей оцінили 176 країн на основі даних про смертність вагітних жінок та під час пологів, дитячу смертність та освіту і рівень доходів.

Щодо США, автори доповіді зазначають, що серед промислово розвинутих країн Сполучені Штати мають найвищий рівень смертності новонароджених. За даними, щороку у країні помирають понад 11 тисяч дітей у день свого народження. У звіті «Врятуймо дітей» США посіли 30 місце зі 176-ти.

Згідно з представленою у доповіді статистикою, в Україні 16% дитячих смертей припадає на перший день життя, 44% – на перший місяць. У звіті Україна опинилася на 74 місці – разом зі Сальвадором та Алжиром.

В Індії понад 300 тисяч дітей помирають протягом перших 24 годин життя. Це - 29% всіх випадків смерті новонароджених в усьому світі. В Індії також зафіксовано найбільшу материнську смертність - 56 000 на рік.

У Демократичній Республіці Конго через війну і бідність матері часто недоїдають і є позбавлені підтримки під час вагітності і пологів.

Автори доповіді зазначають, що найкращими країнами для матерів та дітей є Фінляндія, Швеція, Норвегія, Ісландія та Нідерланди. За даними звіту, у Фінляндії ризик смерті в результаті вагітності має лише одна із понад 12 000 жінок.