Камерон у Брюсселі виторговує особливі умови для Великобританії в ЄС

Your browser doesn’t support HTML5

"Все складно" між ЄС та Великою Британією. Відео

У четвер та п’ятницю у Брюсселі пройде саміт ЄС, порядок денний якого домінуватиме питання: Чи залишиться в лавах цієї організації Великобританія і, якщо так, то на яких умовах? За два дні до початку саміту в столицю Бельгії прибув прем’єр-міністр країни Дейвід Камерон, аби представити керівництву ЄС та основним партіям Європарламенту план реформ відносин між ЄС та Великобританією та заручитися їхньою підтримкою.

До кінця 2017-го року британці на референдумі мають вирішити, чи хочуть вони, аби їхня країна залишалася в ЄС. Прем’єр-міністр країни цього хоче, але - з більшими правами та голосом в цій організації. У плані, з яким Камерон за останні 6 місяців об’їздів більше європейських столиць, ніж будь-який інший прем’єр в історії, вимог чимало. Але основні з них такі.

Британія хоче, аби в ЄС чітко визнали, що євро – не єдина валюта Європейського Союзу.

У Лондоні хочуть встановлення запобіжників, аби Великобританію не залучали до допомоги країнам-банкрутам в єврозоні. Там прагнуть зменшити регулювання з боку ЄС в економічній сфері та вимагають надати національним парламентам більше повноважень блокувати рішення ЄС.

Центральний пункт в британському плані – імміграція. У Великобританії хочуть встановити правило, згідно з яким, аби претендувати на такі ж соціальні пільги, які і британські громадяни, іммігрант з іншої країни-члена ЄС мусить прожити у Великобританії щонайменше чотири роки.

Також Камерон відкинув будь-який рух до створення спільної європейської армії та заявив, що не не хоче, аби ЄС втручався в регулювання роботи британської поліції.

Ось з цими та іншими пропозиціями Камерон приїхав на переговори в Брюссель. Одна із зустрічей – з президентом групи соціалістів та демократів в Європарламенті.

У нас немає плану Б. У нас є план А – Британія залишається в Європейському Союзі як його активний та конструктивний учасник.
Жан-Клод Юнкер, президент Європейської комісії

«Я підтримую необхідність того, аби Британія залишалася в ЄС. Зараз Європейський парламент не може прийняти рішення щодо змісту цього документу чи домовленості, якщо її вдасться досягти», - сказав по завершенню зустірчі президент прогресивного альянсу соціалістів та демократів ЄС Джанні Піттелла.

За словами президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера іншого виходу, ніж домовлятися, - немає:

«У нас немає плану Б. У нас є план А – Британія залишається в Європейському Союзі як його активний та конструктивний учасник».

Зустрічається Камерон і з президентом Європейської ради Дональдом Туском. Напередодні Туск заявив про реальну загрозу розпаду ЄС через вихід з нього Великобританії:

«На кону участь Великобританії в ЄС. Це питання може вирішувати тільки британський народ. Але також на кону і майбутнє Європейського Союзу, яке ми можемо вирішити тільки разом. І коли ми це робитимемо, ми не можемо і не будемо йти на компроміс стосовно фундаментальних свобод та цінностей».

Деталі цієї угоди Камерон має обговорити з лідерами держав-членів ЄС. Якщо лідери домовляться про зміст угоди, а британці проголосують за те, щоб залишитися в ЄС за нових умов, аби ті набути чинності, необхідно, щоб ключові моменти угоди підтримали в Європарламенті.

«Такі політичні операції завжди дуже хиткі. Нам треба знайти компроміс між 28 державами-членами, потім - компроміс з Комісією та Парламентом як європейськими інститутами. Європейський Союз має погодитися в принципі, а потім, на основі погодженого принципу, почнеться законотворча діяльність», - пояснює президент Європарламенту Мартін Шульц.

На кону участь Великобританії в ЄС. Це питання може вирішувати тільки британський народ. Але також на кону і майбутнє Європейського Союзу, яке ми можемо вирішити тільки разом.
Дональд Туск, президент Європейської ради

Але чи допоможе підтримка угоди лідеарми країн-членів ЄС Камерону переконати британців проголосувати за ЄС на референдумі? Критики сумнівються: запропоновані заходи не достатньо глибокі, малоймовірно, що вони допоможуть зменшити міграцію, а усе, що стосується розподілу повноважень між Британією та ЄС настільки складне, що навіть фахівцям у цьому важко розібратися. Утім, це може започаткувати політику особливих умов та спеціальних угод між ЄС та окремими країнами-членами цієї організації.

Дивіться також: Православна церква в Росії - централізована та є інструментом держави - експерт

Your browser doesn’t support HTML5

Діяльність РПЦ спрямована на підрив України - фахівець. Відео