Не виключаю повномасштабного вторгнення Росії в Україну - економіст Аслунд

Андерс Аслунд, Інститут міжнародної економіки Пітерсона (Вашингтон).

Економіст Інституту міжнародної економіки Пітерсона Андерс Аслунд не виключає повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну та захоплення Києва. Про це Пітерсон написав у публікації на сайті Інституту Пітерсона.

"Останні події в Україні, включно з захопленням російськими спецпризначенцями міліцейських дільниць на сході України, очевидно вказують, що Путін має план дестабілізувати регіон та використати створений хаос, як привід для вторгнення", - пише Аслунд.

"Не можна відкидати ймовірність російського військового вторгнення в Україну, включно зі столицею, Києвом. Настав час Заходу перестати чекати, і посилити санкції проти Росії, щоб не допустити катастрофи", - вважає економіст.

На думку Аслунда, демократичний прорив України та її інтеграція до Європи є викликом системі Путіна.

"Демократичний прорив кинув виклик владі Путіна у Росії, а Угода про асоціацію з ЄС запропонована Україні покінчила би з нео-імперіалістичним проектом під назвою Євразійський союз, покликаним об'єднати республіки колишнього СРСР", - пише Аслунд.

"Лишається питання, чи прагне Кремль захопити всю Україну, чи лише половину", - пише економіст.

Your browser doesn’t support HTML5

Москва хоче мільярд, який США виділяють Україні


Він відзначає, що колишній президент Польщі Александр Квасневський стверджує, що Росія прагне захопити всю Україну.

"Путіну потрібна перемога в Україні, і швидко. Крайня дата для нього - 25 травня, дата президентських виборів в Україні.

На думку Аслунда, Путін не відступить від своєї мети, якщо не зіткнеться з "страшними перепонами".

Аслунд вважає, що США та ЄС не встигають за ситуацією

"Зважаючи на те, що Путін почав війну на Сході України, було б надто оптимістично вважати, що санкції його зупинять. Більш того, Захід ймовірно викликає у Путіна менше поваги ніж президент Кеннеді у Хрущова після провального Самміту у Відні у 1961-му році. Та катастрофа призвела до Кубинської ракетної кризи. Після війни Росії у Грузії у серпні 2008-го, Захід трошки пошумів, але скоро затих, проігнорувавши російську агресію. Очевидно, Путін очікує, що так буде і цього разу".

"Зважаючи на відсутність поваги до себе, Захід має негайно і відчутно посилити санкції майже до рівня тих, які діють проти Ірану. Ймовірно, цього не вистачить, щоб зупинити війну у Європі, але Захід має зрештою посерйознішати", - пише Аслунд.

Прощання Слов'янська. ФОТО

На думку економіста, Росія є дуже вразливою.

"Її ВВП дещо менший за 3% світового, або 6% ВВП НАТО. Її військові витрати менші ніж одна десята витрат країн НАТО, при цьому половина коштів, які виділяються на військо у Росії втрачаються через "відкати". Росія надто слабка, щоб бути настільки агресивною і вона не має союзників".

Аслунд переконаний, що Захід має негайно надати Україні зброю.

"Путін незацікавлений у жодному сценарії за якого всі сторони залишаться у виграші. Для нього перемога, це коли програє його ворог", - пише Аслунд.

"Захід має визнати, що він не може дозволити собі не зупинити Путіна. Чи раніше і більш ефективно цього вдасться досягнути, тим меншою буде ціна. Очевидна паралель - це неспроможність Заходу вчасно зупинити нацистську Німеччину у 1938-му році", - резюмує експерт.

Фото : Сепаратисти "крошать" схід України

Сепаратисти "крошать" схід України. ФОТО