Спеціальні потреби

Світовий банк уперше може очолити не американець


Світовий банк незабаром обиратиме свого нового президента. Вперше в історії відбувається відкрите змагання за цей пост. На найвищу посаду у цій впливовій світовій фінансовій інституції претендують три кандидати. Двоє з них є відомими експертами у фінансовій сфері, і ще один кандидат, медик за професією, очолював глобальну кампанію ООН боротьби зі СНІДом.

Джім Йонґ Кім
Джім Йонґ Кім
Сполучені Штати висунули кандидатом на посаду президента Світового банку Джім Йонґ Кіма. Адміністрація Барака Обами вважає, що народжений у Кореї, тепер громадянин США, доктор медичних наук Кім принесе у цю організацію нове бачення.

Лікар за професією, Кім заснував організацію, що займалася розвитком систем охорони здоров‘я у бідних країнах світу. Він також очолював програму ООН боротьби зі СНІДом. Викладав у Гарварді, а в 2009-му році став президентом Дартмутського коледжу – одного з найпрестижніших університетів у США.

Експерти кажуть, що на посаді президента Світового банку Кім спробує налагодити тіснішу співпрацю з країнами, що розвиваються, більше дослухатиметься до думки цих країн і швидше реформуватиме проекти, які не досягли бажаних результатів.

Експерт Центру за глобальний розвиток Ненсі Бірдсал зазначає:

«Кім невтомний у своєму бажанні створити систему, яка вчиться на результатах своєї роботи. Він буде підкреслювати роль Світового банку як глобального центру знань».

Хосе Антоніо Окампо
Хосе Антоніо Окампо
Інший кандидат на роль керівника Світового банку також сьогодні представляє світ науки. Професор Колумбійського університету США Хосе Антоніо Окампо має за своєю спиною ще й багатий досвід роботи на чолі фінансових установ. Окампо був міністром фінансів Колумбії і займав посаду заступника Генерального секретаря ООН з економіки та соціальних питань.

«Моя перевага у тому, що я єдиний з усіх кандидатів, хто очолював національну, регіональну і міжнародну організації», – зазначив кандидат.

Окампо вважає, що Світовий банк повинен робити більше, щоб розвивати дрібне сільське господарство у бідних країнах. Такі програми, на його думку, допоможуть подолати там бідність та встановлять кращі стандарти життя.

Також, пріоритетами Окампо на посаді президента будуть програми покращення гендерної рівності та заходи боротьби з глобальними кліматичними змінами. Він збирається активніше долучати до роботи Світового банку в країнах, що стрімко розвиваються. Якщо думка цих країн буде більше враховуватися, вони будуть більш схильними виділяти кошти на програми Світового банку, вважає Окампо.

«Я думаю, що Окампо заслужено вважається світовим експертом у галузі програм розвитку. Але чи має він достатньо досвіду, щоб керувати такою потужною організацією як Світовий банк – це ще залишається для мене питанням», – зазначає експерт Центру Карнеґі за міжнародний мир Урі Дадуш.

Нґозі Оконджо Івала
Нґозі Оконджо Івала
Третім претендентом на роль президента Світового банку є жінка – міністр Фінансів Нігерії Нґозі Оконджо Івала. Вона відома завдяки своїй активній діяльності у справі подолання голоду на планеті.

Оконджо Івала побудувала стрімку кар’єру в Нігерії після того, як отримала освіту в Гарварді та Массачусетському технологічному Інституті. Експерти вражені її здобутками.

«Надзвичайний досвід роботи у програмах розвитку у багатьох країнах світу. Досвід керівництва міністерством фінансів, міністерством економіки. Вона – непримиренний борець з корупцією», – каже Урі Дадуш.

Оконджо Івала довгий час працювала у програмах Світового банку. Критики кажуть, що цей факт не йде їй на користь, оскільки сумніваються, що вона зможе принести нові погляди в організацію, частиною якої вона є.

За всю історію Світового банку на його чолі завжди був представник США. У той же час Міжнародний валютний фонд завжди очолював представник європейських країн. Минулого року Вашингтон підтримав висування на посаду керівника МВФ міністра фінансів Франції Крістін Лаґард. Експерти передбачають, що тепер у відповідь європейці підтримають кандидатуру Сполучених Штатів.

Подібна домовленість між представниками країн Заходу робить малоймовірним сценарій обрання на посаду голови Світового банку представника іншої частини світу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG