Спеціальні потреби

Республіканці перешоджають прихильникам Обами голосувати?


Республіканці перешоджають прихильникам Обами голосувати?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
Direct link
6-го листопада американці прийдуть на виборчі дільниці обирати президента США. Напередодні голосування, чимало штатів, з подачі республіканців, прийняли, в тому чи іншому вигляді, закон, що зобов’язує громадян мати при собі посвідчення з фотографією. Чимало демократів вважають це спробою республіканців позбавити можливості голосувати бідні верстви населення, які підтримують, здебільшого, демократів. Наприклад, у Пенсільванії справа дійшла до Верховного суду. Однак, поки справу розглядають різні інстанції, волонтери ведуть активну кампанію інформування громадян про нові вимоги.

«На минулих президентських виборах вперше в історії США був зламаний расовий бар’єр. Тому не повинно нікого дивувати, і так вже склалося історично, що ми маємо справу зі спробами відкинути десятки тисяч голосів».
Бенджамін-Тад Джелас
Щосуботи зранку волонтери розробляють проект плану роботи на день. Бюлетені, які розповсюджують волонтери, містять інформацію про новий виборчий закон у Пенсільванії. Ініційований республіканцями закон зобов’язує виборців пред’являти на дільницях посвідчення особи з фотографією. Проблема у тому, що понад 700 тисяч людей у штаті не мають таких документів, – каже Роберт Превіді з коаліції пенсільванських виборців6

«Мені здається, люди будуть здивовані, коли прийдуть голосувати цього року. Ми намагаємося попередити якомога більше людей про те, що їм необхідно мати при собі посвідчення особи з фотографією».

Опоненти закону називають його завуальованою спробою республіканців позбавити права голосу представників етнічних меншин, які в 2008-му голосували за Барака Обаму.

«Чимало афроамериканців не мають посвідчення особи, не мають і латиноамериканці. Республіканці не хочуть Обаму, вони не хочуть, щоби він залишився при владі», – каже мешканець штату Чарльз.

У штабі республіканців відмовилися коментувати новий закон, лише зазначили, що введення нового правила повинно запобігти зловживанням на виборах.

Стефані Сінґер – голова комісії, що відстежує вибори у Філадельфії, не погоджується з таким трактуванням закону:

«Мета цього закону відохотити голосувати певну категорію людей. Щоби подолати цей закон треба, щоб ці люди прийшли і проголосували».

Понад 30 штатів розглядали можливість введення аналогічного закону. У багатьох він набрав сили, в інших прийняли з певними поправками.

«На минулих президентських виборах вперше в історії США був зламаний расовий бар’єр. Тому не повинно нікого дивувати, і так вже склалося історично, що ми маємо справу зі спробами відкинути десятки тисяч голосів», – вважає активіст Бенджамін-Тад Джелас.

Аналітики ж вважають, що питання перевірки на дільницях посвідчення особи надто політизується останнім часом. Насправді представники обох партій підтримують цю ідею, – зауважує політичний оглядач Джастін Дангоф:

«Шати Джорджія та Індіана ввели у себе цей закон ще на минулих виборах і помітили високу явку виборців, на яку не сподівалися демократи».

З іншого боку і прихильники, і опоненти закону погоджують, що до 6-го листопада ще є трохи часу, аби отримати посвідчення особи з фотографією.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG