Спеціальні потреби

Остання дуель Обами і Ромні


Остання дуель Обами і Ромні
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
Заключні дебати перед президентськими виборами 6 листопада, які відбулися у понеділок у місті Бока-Ратон (штат Флорида), були присвячені зовнішній політиці.

Під час дискусії президент Барак Обама і його республіканський суперник Мітт Ромні обговорювали позицію США щодо збройного конфлікту в Сирії, іранську ядерну програму і витрати на оборону.

У ході півторагодинних дебатів екс-губернатор штату Массачусетс Ромні мав шанс розвіяти сумніви щодо його здібностей відповідати на зовнішньополітичні виклики, а президент Обама - можливість зміцнити свій імідж політика, який може більш ефективно вирішувати завдання в галузі міжнародних відносин і національної безпеки, ніж його конкурент.

Ромні вказав на ряд «тривожних подій», які відбулися під час першого президентського терміну Обами. Серед них: 30 тисяч загиблих в Сирії, атака на громадян США в Лівії, а також Іран, який за чотири роки став ближче до створення ядерної зброї.

Коли мова зайшла про Лівію і вбивство американців в Бенгазі, Обама знову підкреслив свою рішучість знайти зловмисників. Однак, за словами Ромні, президент не зміг представити комплексну стратегію щодо боротьби зі зростаючим ісламським екстремізмом.

«Я вітаю президента з ліквідацією Осами бін Ладена і успішним переслідуванням керівництва аль-Кайди. Але одними вбивствами проблему не вирішити. Потрібна всеосяжна і надійна стратегія, яка допоможе ісламському світу та іншим регіонам позбутися цієї форми радикального, насильницького екстремізму», - сказав він.

Обама, у свою чергу, вказав на переведення зовнішньополітичного наголосу з Іраку на Афганістан, і на серйозний удар, нанесений по аль-Кайді. Президент нагадав про виведення бойових підрозділів США з Афганістану до кінця 2014 року. Такий термін підтримав і Ромні.

У ході дебатів Обама неодноразово називав пропозиції Ромні «невірними і нерозсудливими» і вказував на приклади, коли його республіканський суперник міняв свою позицію.

«Ви говорили, що нам вторгнення в Ірак було необхідним, хоча там не було зброї масового ураження. Ви говорили, що наші війська в Іраку повинні були залишатися там до сьогоднішнього дня. Ви давали зрозуміти, що нам не потрібно було укладати договір про скорочення ядерної зброї з Росією, хоча його підтримали 71 сенатор - як демократи, так і республіканці», - сказав Обама.

Обидва кандидати також посперечалися про Сирію, але погодилися, що ситуація має бути вирішена без участі американських військовослужбовців.

Коли мова торкнулася Ірану та стосунків з Ізраїлем, Обама сказав, що США «виступатимуть по боці Ізраїлю, якщо на нього буде вчинено атаку». Обидва політики підкреслили свою рішучість не допустити розробки Іраном ядерної зброї.

Ромні заявив, що він готовий посилити існуючі санкції і звинуватив президента в прояві слабкості у відносинах з іранськими лідерами. Світ став «на чотири роки ближче до ядерного Ірану», сказав республіканський кандидат.

Обама спростував повідомлення про те, що США планують прямі переговори з Іраном, заявивши, що готовий прийняти тільки таку угоду, яка «згорне іранську ядерну програму». За його словами, США не дозволять Тегерану «займатися нескінченними переговорами, які не призводять ні до якого результату».

Ще однією темою дискусії Обами і Ромні стали витрати на оборону. Республіканський кандидат відстоював свої ідеї про збільшення американської армії за рахунок скорочень урядових програм, у тому числі за рахунок витрат, пов'язаних з прийнятої з ініціативи Обами реформи охорони здоров'я.

Дебати між Обамою і Ромні проходили на тлі останніх результатів опитувань, які показують, що рейтинги обох політиків зрівнялися.

Передвиборчі штаби президента і екс-губернатора заявляють про перемогу їхнього кандидата в останньому дуелі і сподіваються на позитивні результати через два тижні, коли американці прийдуть на виборчі дільниці.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG