Спеціальні потреби

В Україну з’їжджаються міжнародні спостерігачі


В Україну з’їжджаються міжнародні спостерігачі
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
Direct link

В Україну з’їжджаються міжнародні спостерігачі

Чи опиниться Україні у міжнародній ізоляції? Відповідь на це питання вже неодноразово давали лідери країн Америки та західної Європи – все залежить від того, чи будуть парламентські вибори в Україні визнані демократичними. Оскільки ціна питання на стільки висока, то й десант міжнародних спостерігачів очікується не менший ніж на президентських виборах 2004-го року. За оцінками громадської організації ОПОРА близько 10 тисяч іноземців приїде спостерігати за парламентськими виборами в Україні. Деякі з них вже приїхали в Україну і почали працювати.

«Ми стурбовані тим, що межі конституційності у багатьох питаннях були посунуті з метою надати перевагу учасникам виборів від влади. Це - недемократичні методи».
Дерік Фрайзі
Ана Селік два тижні тому приїхала до Києва у групі міжнародних спостерігачів від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами ENEMO. Починаючи із серпня і до дня виборів, спостерігачі будуть слідкувати за ходом передвиборчої кампанії і політичними настроями виборців.

«Ми запитуємо виборців, що вони думають про виборче законодавство, типи кампаній, які проходять в Україні, яке їх бачення ситуації зі свободою слова та медіа, яким є представництво жінок та національних меншин у списках партій та інше», – каже Ана.

Основне завдання спостерігачів – максимально підвищити прозорість виборчого процесу. Для цього вони будуть спілкуватися з представниками різних політичних сил, слідкувати за їх заявами і ситуацією у засобах масової інформації. Пізніше, на основі спостережень будуть готуватися звіти з попередніми висновками про чесність результатів українських виборів.

Голова Місії ENEMO в Україні Петро Новотний зазначає:

«Звичайно, в деяких країна можуть бути фальсифікації навіть попри присутність міжнародних спостерігачів. Попри це, важливо, щоб українці та міжнародна спільнота могли зрозуміти та мати позитивні висновки про передвиборчий процес, вибори та розвиток країни після виборів».

Міжнародні представники не критикують виборче законодавство країни, ані втручаються у сам процес голосування – тільки слідкують за його виконанням.

Члени місії спостерігачів з Канади ознайомлені з політичною ситуацією що склалася в країні. Представники парламентського комітету Канади кілька місяців тому вже були в Україні і підготували звіт, у якому говорять про авторитаризм в Україні, політичних в’язнів і потенційні санкції Канади щодо деяких українських політиків особисто.

Колишній посол Канади Дерік Фрайзі зазначає: «Канада разом з іншими країна повинна розглянути можливість цільових санкцій проти конкретних осіб, які відповідальні за порушення прав людини,верховенства права та демократичних свобод».

Висновки міжнародних спостерігачів про чесність виборів можуть мати і більший вплив на політичні та тогрівельно-економічні відносини України з країнами заходу. У разі визнання виборів недемократичними Канадські спостерігачі говорять про зупинку процесу підписання угоди про зону вільної торгівлі з Україною.

«Ми стурбовані тим, що межі конституційності у багатьох питаннях були посунуті з метою надати перевагу учасникам виборів від влади. Це - недемократичні методи», – зазначає Дерік Фрайзі.

Міжнародні спостерігачі наголошують, що важливо щоб українці були зацікавлені у тому, щоб не було порушень виборчого законодавства. Головними показниками цього можуть стати висока явка, громадський контроль та тиск недержавних організацій, а також відмова виборців від будь-якого виду підкупу.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG