Спеціальні потреби

«Міжнародна амністія» про викрадення і тортури у Східній Україні


У доповіді правозахисної організації докладно викладені факти, виявлені в останні кілька тижнів у ході поїздок до Києва і на південний схід України.

Правозахисна організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International) зібрала наочні і переконливі докази жорстоких побиттів та інших катувань, яким останні три місяці піддаються активісти, учасники акцій протесту та журналісти на сході України.

У новій доповіді, Abductions and Torture in Eastern Ukraine («Викрадення і тортури у Східній Україні»), докладно викладені факти, виявлені останніми тижнями у ході поїздок в Київ і на південний схід України. Там документально підтверджені звинувачення у викраденні людей і тортурах. У цьому звинувачуються як збройні формування сепаратистів, так і сили, що воюють на боці влади в Києві.

«Коли за останні три місяці викрадені сотні людей, прийшов час критично оцінити те, що відбувається, і покласти край цим огидним діям», - говорить Денис Кривошеєв, заступник директора «Міжнародної амністії» по Європі та Центральній Азії.

Хоча в більшості випадків викрадення є «політично» мотивованими, є факти, які однозначно свідчать про те, що викрадення і тортури використовуються збройними групами для залякування місцевого населення і збереження контролю над ним. Крім того, людей викрадають з метою отримання викупу.

Саша, 19-річний активіст, що підтримує київський уряд, був викрадений озброєними людьми в Луганську і періодично піддавався побиттю протягом 24 годин.

Згодом молоду людину відпустили, взявши з його батька викуп в 60 тисяч доларів. Зараз Саша знаходиться в Києві.

Ганна, проукраїнська активістка, сказала «Міжнародній амністії», що її викрали в Донецьку 27 травня. Її тримали шість днів перед тим як обміняти на інших полонених.

Вона описала представникам «Міжнародної амністії», як проводили її допити: «Моє обличчя розбили, він вдарив мене в обличчя кулаком, він намагався побити всю мене, я прикривала себе руками. Я тулилася в куточку, згорнулася клубочком довкола моїх колін. Його злило, що я захищала себе. Він вийшов і повернувся з ножем».

Ганна показала правозахисникам шрами на її шиї, руках, ногах, де були сліди порізів. Вона має ножове поранення на коліні, а її правий вказівний палець все ще в гіпсі. Вона також каже, що проросійський активіст, який вів допит, змушував її писати на стіні сепаратистські гасла її власною кров’ю.

Хоча левова частка звинувачень у викраденні людей і тортурах висувається проти озброєних проросійських сепаратистів, сили, що воюють на боці київської влади, в тому числі сили самооборони, також винні у неналежному поводженні з полоненими.

Представники «Міжнародної амністії» побували в Маріуполі, який двічі переходив з рук в руки за останні два місяці. 13 червня українські сили перебрали контроль над містом від озброєних угруповань так званої «ДНР», яку в Україні визнано терористичною організацією.

Один представник місцевої влади, який побажав, щоб його не називали, сказав правозахисникам, що чув стогін від болю одного сепаратиста, від якого українські бійці хотіли отримати інформацію про позиції проросійських сил.

«У Маріуполі під час нашого візиту не було видно ані міліції, ані військових. Був повний безпековий та владний вакуум і серед людей існували побоювання помсти, викрадень, тортур», – каже Кривошеєв.

Правозахисники наводять випадок 16-річного Владислава Олександровича, який був викрадений після того, як він розмістив в Інтернеті відео про дії українських силовиків в Маріуполі 25 червня. Після свого звільнення 27 червня він розповів, що піддавався побиттю і тортурам, його змусили писати «звернення до народу України» і вигукувати українські націоналістичні гасла.

«Міжнародна амністія» закликає уряд України створити єдиний та постійно оновлюваний реєстр випадків викрадень і ретельно розслідувати кожен випадок зловживання силою, неналежного ставлення до людей та тортур.

Немає наразі точних даних про викрадення людей чи взяття заручників, але за даними Міністерства внутрішніх справ України, сталося приблизно 500 викрадень людей з квітня по червень 2014 року. Моніторингова місія ООН з прав людини, яка працює в Україні, каже, що зафіксувала 222 випадки викрадень за останні три місяці.

XS
SM
MD
LG