Спеціальні потреби

Україна і Росія констатують відсутність розбіжностей


Україна і Росія констатують відсутність розбіжностей
Україна і Росія констатують відсутність розбіжностей

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляє про відсутність принципових розбіжностей у баченні економічної співпраці з Росією. Про це керівник українського уряду заявив після завешення переговорів із російським колегою Володимиром Путіним. Сторони констатували: покращення стосунків між державами вже принесло економічні результати. Мовляв, за останні місяці товарообіг між країнами виріс майже вдвічі і до кінця року сягне докризових показників.

Володимир Путін дав зрозуміти, що Росія все ще має інтерес до отримання контролю над українськими активами в авіабудувуання і атомній енергетиці. Він зауважив, що з Миколою Азаровим обговорювали механізми можливої інтеграції:

«Якщо ми будемо об'єднувати наші авіабудівні комплекси, то, зрозуміло, ми можемо зробити це лише на риковій основі. Це означає, що ми маємо провести незалежну, хочу це підреслити, незалежну експертизу наших авіабудівних комплексів і їх вартості. І на цій базі потім ухвалити рішення, в якому обсязі, в якому сегменті, чи цілком, чи якимись частинами ми будемо об'єднуватися. На моє глибоке переконання, альтернативи об'єднанню немає. Тому що, і це дуже добре відомо експертам, сьогодні в умовах глобалізації на світових ринках немає місця малим підприємствам».

Український і російський прем'єри домовилися, що переговори про можливі варіанти інтеграції обговорять експерти двох країн. Так само сторони продовжують розглядати співпрацю в газовій сфері. Українські урядовці передали Росії власні пропозиції щодо кооперації енергетичних монополій двох країн - Газпрому і НАК Нафтогаз - їх суть нині вивчають у Москві. Минулого тижня керівництво Газпрому озвучило своє бачення об'єднання. В Росії пропонують на першому етапі створити спільне підприємство, до якого українська і російська монополії внесуть власні активи з видобутку і транзиту газу. Київ відповів, що піде на об'єднання лише в разі збереження контролю над стратегічними об'єктами.

Сторони також заявили, що під час переговорів вдалося усунити розбіжності щодо обсягів та вартості транзиту російської нафти українськими трубопроводами. Підписати угоду планують вже цього тижня. Раніше російські компанії нарікали на завищені тарифи і переорієнували транспортування сировини іншими маршрутами.

XS
SM
MD
LG