Спеціальні потреби

Опозиція вимагає розсекретити всі угоди з Росією ще до прибуття Медведєва в Україну


Часті зустрічі українських та російських високопосадовців стають традицією. Після травневих свят, 17 травня, до Києва прибуде президент РФ Дмитро Медведєв. Як повідомив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, до підписання готується більше десятка угод «різного масштабу», більшість з яких дозволяє розпочати реалізацію тих проектів, які досить довго розроблялися, але гальмувалися через політичні причини.

Видання «Дзеркало тижня» оприлюднило проект міжурядової Угоди про розширення стратегічного співробітництва в галузі енергетики між двома країнами. Як пишуть аналітики видання: «У разі підписання проекту міждержавної угоди (який наводить «ДТ») Володимир Путін принесе Росії значно більший трофей - усю українську енергетику і, як наслідок, економіку. Причому не лише її газову та нафтову складові, а й електро - та ядерну енергетику, які, попри всі домагання, Україна берегла, як зіницю ока. Саме вона могла бути як основою її експорту в Європу, так і альтернативою до спалювання такої невиправдано великої кількості імпортованого з РФ газу».

Відтак, БЮТ нині вимагає від президента Януковича та уряду негайно оприлюднити усі проекти угод із Російською Федерацією, які готуються для підписання 17 травня, та винести їх зміст на широке громадське обговорення.

“Таємна дипломатія чинної влади вже призвела до підписання угоди щодо подовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в українському Севастополі. Ця угода веде до повного контролю іноземною державою над частиною української території, до порушення суверенітету нашої держави, принижує національну гідність ”, - сказано в офіційній заяві опозиційного Блоку.

Блок Юлії Тимошенко вважає, що саме 17 травня, під час візиту до Києва президента Росії, всі ці наміри, які останнім часом потрапили в пресу, можуть матеріалізуватися у підписання конкретних угод, які всі разом вибудовуються в цілісну політику із перетворення України в державу з обмеженим суверенітетом.

Натомість в Росії опосередковано підтвердили наявність планів щодо розширення діяльності російських компаній в сфері української енергетики.

Зокрема, як заявив міністр енергетики РФ Сергій Шматко, Росія як і раніше зацікавлена в роботі на роздрібному ринку газу в Україні. Він нагадав, що в "Газпрому" в Україні є дочірнє підприємство "Газпром збут Україна".

За словами міністра, через цю "дочку" розглядалася можливість постачання частини російського газу. "Ми планували, що певні обсяги газу, що поставляється на Україну зі знижкою, можуть піти через цю "дочку", - зазначив він. «Україна також обговорює можливість активізації роботи спільного консорціуму по будівництву нових ділянок газопроводів у газотранспортній системі України» - повідомив Шматко.

"У нас є міжнародний консорціум по управлінню при створенні нових ділянок газопроводів. На цій базі ми могли б розгорнути тему по модернізації і транзиту газу. Зараз ухвалено рішення, що ми цей консорціум (по будівництву нових ділянок газопроводів) оживляємо", - сказав російський міністр.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG