Спеціальні потреби

Імідж України – на шкоду власній економіці


Матеріали про Україну в іноземних ЗМІ за останній час змушують експертів говорити про інформаційний тиск на країну.

За кілька місяців до початку чемпіонату Євро-2012 українська тема не раз звучала в іноземних медіа. В тому що ці матеріали часто були критичного характеру представники української влади одразу угледіли згуртовану антиукраїнську кампанію.

«В цілому підготовку до чемпіонату, без перебільшення, можна вважати великою організаційною та технічною перемогою українських фахівців», – заявив на відкритті засідання Кабінету міністрів прем’єр-міністр Микола Азаров. «Це наша відповідь на антиукраїнську кампанію, інспіровану внутрішніми і зовнішніми опонентами. Ласкаво просимо в Україну. Ми відкриті і зацікавлені, щоб світ оцінював нас об’єктивно».

Урядовці переконані, що успішна підготовка до Євро-2012 покращить імідж країни. Так, відкриваючи засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів, президент України Віктор Янукович сказав, що на його переконання, не менш важливим є те, що Україна працювала на свій імідж, продемонструвавши здатність виконувати складні завдання.

Експерти говорять, що хоча критика України часто була виправданою, особливо у питаннях демократії та верховенства права, проте були випадки відвертого перебільшення. Серед яких називають сюжет ВВС про расизм в Україні та матеріал британської бульварної газети «The Sun» про ВІЛ-позитивних повій у Донецьку, які, за повідомленням МВС України, виявилися співробітницями громадської організації, що надає допомогу жінкам.

«Те що пишуть британські ЗМІ – це є очевидною інсинуацією. З тих подробиць, що ми знаємо про матеріали, можна зробити висновок, що це задумана справа щоб показати Україну на найгіршому фоні», – сказав Голосу Америки колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко. «Тут питання не в псуванні іміджу України, а в тому, як вони будують свій імідж на цьому фоні».

Експерти нагадують, що скоро у Лондоні буде проходити спортивна Олімпіада, і там питання расизму куди актуальніше, ніж в Україні. В МЗС виключили політичний підтекст звинувачень про расизм, поширених британськими ЗМІ, посилаючись на те, що уряд Великобританії і так сильно критикує Україну за ситуацію з політичними ув’язненнями, але про расизм нічого не говорить, повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

«Захід не має спланованої антиукраїнської кампанії», – таку думку висловив Голосу Америки президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць. Натомість критика, що лунала в сторону України, досить очікувана, «це елементи, які притаманні нашому регіону і відповідають запитам ЗМІ», – сказав Коломієць.
Утім, деякі експерти вважають, що таки існує спровокована кампанія дискредитації країни, але не з Заходу, а зі Сходу.
.


«Є велика країна Росія, яка вважає, що Україна повинна знаходитися в руслі російських інтересів, і це підтримується через газ, через інформаційні потоки», – сказав Голосу Америки політолог Віктор Небоженко.

Утім, окрім іміджу від повідомлень західних медіа, найбільше страждає економіка країни, переконані економісти. Адже за негативного висвітлення країни, її інвестиційна привабливість падає і, незважаючи на потенціал країни, інвестори не будуть вкладати в неї гроші, поки існує високий рівень невизначеності.

«Україна могла б стати глобальним гравцем агросектора і експортувати свою продукцію на світові ринки, це козирна карта, яку в майбутньому може використати Україна, проте поки на неї всі тиснуть – дуже складно почати щось робити», – сказав Голосу Америки виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

Оскільки Україна експортно-орієнтована країна, вона на пряму залежить від головної країни-отримувача продукції Росії, і трохи менше – від країн ЄС, куди припадає 25% товарів експорту. За словами Устенка, з негативним іміджем Україні складно буде вирівняти таку асиметрію експорту.
XS
SM
MD
LG