Спеціальні потреби

«Батьківщина» зняла 26 мажоритарників на користь УДАРУ


Один округ – один опозиційний кандидат. Цей принцип, про який так довго говорили опозиціонери, нарешті почали втілювати в життя. Дві найрейтинговіші опозиційні сили – «Батьківщина» і УДАР – взаємно знімають на округах своїх кандидатів на користь більш прохідних.

На рішення УДАРУ зняти з виборів 26 своїх кандидатів-мажоритарників «Батьківщина» відповіла, знявши 26 своїх.

Таке рішення Об’єднана опозиція ухвалила на з’їзді у понеділок. З’їзд проходив драматично, у закритому режимі. Складали списки кандидатів на округах, які мають принести жертву заради спільної перемоги.

Своє звернення учасникам з’їзду надіслала з Харкова Юлія Тимошенко. Ув’язнена лідер опозиції закликала соратників відмовитись від взаємопоборення, забути про особисті амбіції і «звільнити дорогу сильнішому».

«Немає ціни, яку опозиція не мала б заплатити заради спільної перемоги в кожному мажоритарному окрузі», – заявила Тимошенко.

«Один округ – один опозиційний кандидат!», – такою має бути наша відповідь режиму, який із засідки зловтішно спостерігає за братовбивчим суперництвом опозиціонерів. Одна голова – добре, будуть дві – зрубають обидві», – написала Тимошенко у своєму зверненні.

Настанови ув’язненої екс-прем’єрки були почуті. Після дискусії за зачиненими дверима лідери Об’єднаної опозиції вийшли до журналістів і оголосили: рішення є. «Батьківщина» зняла 26 кандидатів на користь УДАРУ, а також одного кандидата на користь популярнішого самовисуванця, який приєднався до опозиції.

«Дуже позитивними для України» назвав ці домовленості керівник виборчого штабу Об’єднаної опозиції Олександр Турчинов. «Сьогоднішнє рішення «Батьківщини» посилює позиції демократичних сил під час цієї виборчої кампанії», – сказав Турчинов.

Своєю чергою, голова ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив: рішення «додатково збільшує шанси опозиції на перемогу».
Опозиціонери з «Батьківщини» пропонують, крім того, щоб кожен кандидат, який буде визначений єдиним кандидатом від опозиції і на користь якого знімуться інші опозиційні кандидати, публічно підписався під зобов’язанням. У разі свого обрання він має увійти до демократичної коаліції, а як ні – скласти із себе повноваження.

Окрім зняття кандидатів, на з’їзді Об’єднаної опозиції вирішили також запропонувати УДАРУ політичну угоду. В ній ідеться про створення коаліції демократичних сил у майбутньому парламенті. Коаліцію мають сформувати три опозиційні сили: ВО «Свобода», Об’єднана опозиція «Батьківщина» та партія УДАР Віталія Кличка.

У проекті угоди, яку з’їзд «Батьківщини» запропонував підписати УДАРУ, йдеться також про програмні цілі майбутньої коаліції. Це недопущення обрання президента в парламенті, імпічмент президента Януковича, звільнення політв’язнів, кримінальна відповідальність депутата за голосування чужою карткою. Це також продовження мораторію на продаж землі та скасування низки законів, прийнятих нинішньою владою – Податкового кодексу, пенсійної реформи, «Харківських угод».

Опозиціонери з «Батьківщини» пропонують, крім того, щоб кожен кандидат, який буде визначений єдиним кандидатом від опозиції і на користь якого знімуться інші опозиційні кандидати, публічно підписався під зобов’язанням. У разі свого обрання він має увійти до демократичної коаліції, а як ні – скласти із себе повноваження.

З пропозицією підписати політичну угоду про спільні дії у майбутній Верховній раді «Батьківщина» звертається до УДАРУ вже вдруге.

Нагадаємо: в неділю 14 жовтня партія УДАР Віталія Кличка провела з’їзд, на якому оголосила рішення зняти своїх кандидатів у 26 мажоритарних округах на користь Об’єднаної опозиції «Батьківщина» і ще шістьох кандидатів – на користь опозиційно налаштованих самовисуванців. У відповідь УДАР очікував на зняття «Батьківщиною» сімох «мажоритарників» у столиці. Йшлося, зокрема, про Сергія Терьохіна, Ксенію Ляпіну, Олександра Бригинця, Олександра Чорноволенка, Леоніда Ємця, Дмитра Андрієвського і Юрія Ганущака. Проте, як вирішили на з’їзді «Батьківщини», з київських округів на користь кандидата від УДАРУ знімається тільки Юрій Ганущак; решта мажоритарників «Батьківщини» продовжать участь у кампанії.

Повний список 26 кандидатів, знятих з перегонів на користь партії УДАР, Об’єднана опозиція оприлюднила увечері в понеділок.

А тим часом партія УДАР незадоволена діями партнерів. Увечері в понеділок у Кличка відреагували на рішення з’їзду «Батьківщини» з розчаруванням. Як мовиться в заяві УДАРУ, «Батьківщина» хоч і зняла кандидатів, але не тих. Мовляв, було проігноровано дані соціологічних досліджень – хто саме з мажоритарників має більші шанси перемогти. Тим порушили базовий принцип визначення єдиного кандидата від опозиції, і така арифметика зіграє на руку владі, – впевнені у Кличка.
«На жаль, у «Батьківщині» взяли гору амбіції і вузькопартійні міркування, а не прагнення спільної перемоги демократичних сил», – сказано в заяві УДАРУ.
Тепер експертам залишається сперечатися, чого в домовленостях двох опозиційних партій більше – позитиву чи негативу. А у самих «Батьківщини» і УДАРУ, які домовились про єдиного кандидата на більш ніж 50 округах, залишається ще два тижні до виборів – щоб, за бажання, домовитись про решту 200 округів.
XS
SM
MD
LG