Спеціальні потреби

Світові лідери занепокоєні з приводу спроби державного перевороту в Туреччині


Представник ООН заявив, що генеральний секретар Пан Гі Мун підкреслив, що «втручання військових у справи будь-якої країни неприйнятне». Він закликав до спокою, відмови від насильства і до стриманості, додаючи, що «вирішальним буде швидке і мирне підтвердження цивільного правління і конституційного порядку у відповідності до принципів демократії».

У заяві, оприлюдненій після зустрічі зі своїм радником з національної безпеки, президент Барак Обама закликав всі сторони в Туреччині підтримати демократично обраний уряд президента Реджепа Таїпа Ердогана, виявити стриманість і уникати насильства або кровопролиття.

Крім цього, президент Обама обмірковував події з державним секретарем, який був у дорозі до Москви для окремих зустрічей з російськими офіційними особами щодо Сирії.

В оприлюдненій в суботу заяві, Керрі сказав, що Сполучені Штати поможуть турецькому урядові у розслідуванні спроби державного перевороту.

Керрі заявив, що в телефонній розмові з турецьким колегою Мевлутом Чавусоглу він підкреслив, що Сполучені Штати «повністю підтримують демократично обраний цивільний уряд і демократичні інститути». Сполучені Штати закликають «всі сторони запевнити безпеку дипломатичним представництвам, особовому складу і цивільним по всій Туреччині».

Також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що він втримував зв’язок з міністром закордонних справ Туреччини Мевлутом Чавусоглу і уважно спостерігав, що відбувається в Туреччині. Він також підкреслив, що Туреччина – важливий член НАТО.

Дивіться також: Ось чому вступ країн Балтії до НАТО зачинив двері для України

Ось чому вступ країн Балтії до НАТО зачинив двері для України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG