Спеціальні потреби

За цими законами живуть під контролем ІДІЛ


Бойовики «Ісламської держави» намагаються регулювати всі аспекти життя на контрольованій ними території - від докладних вказівок щодо того, як водити машину, до інструкцій для власників магазинів, в яких детально вказано, як і кому можна показувати товар.

Аналітик Аймен Джавад Аль-Тамімі з американського аналітичного центру Middle East Forum зібрав цілий архів офіційних документів ІДІЛ. Ці документи, які він почав збирати, коли угрупування почало швидко захоплювати величезні територій в Іраку і Сирії, малюють цікаву і часто жахливу картину того, що являє собою цей самопроголошений «халіфат». Вони дають уявлення про те, що турбує бойовиків, чим вони одержимі, і, звичайно - про їх жорстокість.

Інформація повинна надходити до жителів контрольованих ІДІЛ територій і передаватися ІДІЛ за межі контрольованих угрупованням територій тільки за затвердженими ІДІЛ каналами

Аль-Тамімі почав збирати свій онлайн-архів у січні 2015 року, і з тих пір він постійно поповнюється новими документами.

«Простежується така ось цікава хронологія: вони намагаються обмежити доступ до інформації та можливості для її поширення. Іншими словами, інформація повинна надходити до жителів контрольованих ІДІЛ територій і передаватися ІДІЛ за межі контрольованих угрупованням територій тільки за затвердженими ІДІЛ каналами», - розповідає Аль-Тамімі.

«Про це свідчать спроби обмежити доступ до Інтернету, попередження членам ІДІЛ не заводити особисті акаунти, заборона на зйомку бойових дій людьми, які не працюють у їх ЗМІ. А тепер ще й супутникове телебачення заборонили », - говорить Аль-Тамімі.

Всі ці обмеження серйозно ускладнили роботу активістів, які виступають проти ІДІЛ, які намагаються передавати інформацію. Тепер ці люди роблять це з ризиком для життя. В останні місяці розгорнута ІДІЛ кампанія вбивств медіа-активістів поширилася на південні райони сусідньої Туреччини.

Жінкам молодше 50 років дозволяється пересуватися тільки в супроводі чоловіка або близького родича чоловічої статі

Один з наказів наказує прихильникам «Ісламської держави» не обговорювати в Інтернеті новини про «пересуваннях ваших братів». Робота приватних інтернет-кафе суворо регламентується.

У деяких містах кафе, відвідувачі яких мають можливість підключатися до Інтернету, були закриті. Кілька таких кафе, що продовжують працювати у місті Ракка, який є головним центром ІДІЛ в Сирії, отримали розпорядження реєструвати персональні дані всіх відвідувачів, «крім солдатів« Ісламської держави »та членів їх сімей».

Жодне кафе не має право надавати послуги бездротового інтернету за межами свого приміщення. Директива говорить: «Будь-кого, в чиєму будинку, офісі або в будь особистому приміщенні, буде виявлено підключення до інтернету, спіткає сувора кара».

Багато розпоряджень і директив пов'язані з молитвами, дотриманням постів і різними релігійними заходами

Одна з головних проблем, що турбують ісламістів, полягає в тому, що кваліфікований медперсонал намагається покинути контрольовані ІДІЛ райони в Сирії та Іраку.

У Мосулі вісім місяців тому, майже через рік після захоплення цього іракського міста «Ісламським державою», бойовики пригрозили медпрацівникам конфіскацією майна у разі відсутності на робочому місці більше 30 днів.

Турбує їх також освіта дітей, яких потрібно готувати до життя в «халіфаті», який ІДІЛ збирається створити. Багато з документів ІДІЛ мають відношення до внесення змін до навчальних програм шкіл, де основний упор робиться на релігійному вихованні.

За крадіжку, наприклад, відрубують праву руку і змушують злодія три дні носити її на шиї у якості відплати за скоєне

Багато розпоряджень і директив пов'язані з молитвами, дотриманням постів і різними релігійними заходами. У розпорядженнях докладно описані середньовічні покарання за злочини і порушення суворих норм шаріату, встановлених ІДІЛ, в тому числі покарання різками, відрубування рук і ніг, забивання камінням і розп'яття.

За крадіжку, наприклад, відрубують праву руку і змушують злодія три дні носити її на шиї у якості відплати за скоєне.

У міру того, як бойовики ІДІЛ захоплюють нові території і зміцнюють свій контроль, покарання стають все більш жорстокими. Як зазначає Аль-Тамімі, «закони шаріату застосовувалися не так строго і не так швидко», коли бойовики ІДІЛ тільки почали захоплювати території.

Найбільше джихадистів турбує безпека. У міру посилення бомбардувань, здійснюваних Сполученими Штатами та їхніми партнерами по коаліції, випускається все більше директив, пов'язаних з безпекою.

Введені також обмеження щодо свободи пересування. Це зроблено з міркувань безпеки, а також тому, що ісламісти побоюються масової втечі жителів з т.зв. «Халіфату»

«З автомобілів повинні бути зняті будь-які знаки або наклейки з символікою «Ісламської держави», що дозволяють відрізнити їх від інших автомобілів, щоб вони не ставали цілями ворога», говориться в одному з приписів. Крім того, заборонено використовувати навігатори та інші мобільні засоби зв'язку.

Введені також обмеження щодо свободи пересування. Це зроблено з міркувань безпеки, а також тому, що ісламісти побоюються масової втечі жителів з т.зв. «Халіфату». Жінкам молодше 50 років дозволяється пересуватися тільки в супроводі чоловіка або близького родича чоловічої статі.

Ісламісти також вимагають від людей пояснювати, навіщо і куди вони їдуть, наприклад, на прийом до лікаря або за пенсією. Хворого може супроводжувати тільки одна людина. Всі, хто виїжджає зобов'язані закладати свої будинки і автомобілі в якості гарантії їх повернення.

Дивіться також: Інформація, що США допомагатимуть в обмін на звільнення Шокіна, схожа на провокацію - директор НАБУ

XS
SM
MD
LG