Спеціальні потреби

«Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за стрілянину по туристах в Дагестані


Село на півдні Дагестану
Село на півдні Дагестану

Угруповання «Ісламська держава» заявила про причетність своїх бойовиків до стрілянини по оглядовому майданчику в фортеці Нарин-Кала в Дербенті (Дагестан).

Як раніше повідомляли російські ЗМІ, з посиланням на представника Міністерства охорони здоров’я Дагестану, одна людина загинула, ще 11 постраждали. Четверо з постраждалих перебувають у важкому стані. На місці, звідки велася стрілянина, були виявлені понад 60 гільз різного калібру.

Якщо ця інформація підтвердиться, то ця атака стане вже другим нападом «Ісламської держави» на території Росії з вересня минулого року, пише портал «Кавказький вузол».

Російська влада всіма силами намагається відрадити місцевих жителів від поїздок до Сирії та Іраку з тим, щоб згодом вступити до лав «Ісламської держави».

«За допомогою Аллаха воїни Халіфату змогли атакувати групу російських офіцерів спецназу в місті Дербент на півдні Дагестану, убивши одного офіцера і поранивши інших», – цитує ІД сайт Intelligence Group, що відслідковує діяльність джихадистів.

Після того, як у червні місяці угруповання ІД оголосило Північний Кавказ своєю «провінцією», ісламісти з усього регіону стали стікатися в Дагестан з тим, щоб приєднатися до войовничого угруповання.

Глава Дагестану Рамазан Абдулатипов заявив минулого тижня, що близько 600 жителів республіки вже вступили до лав угруповання, і що в кожному районі були створені антитерористичні комісії в спробі знизити популярність ІД.

Минулого місяця поліцейські опублікували ще більші цифри тих, що приєдналися до ІД, стверджуючи, що 900 жителів Дагестану вступили до лав збройних груп у Сирії.

«Успіх "Ісламської держави" має певну привабливість для бойовиків з Північного Кавказу», – заявив політолог Олексій Макаркін у коментарі агентству AFP.

«Багато керівників збройних груп у регіоні присягнули на вірність ІД, сподіваючись отримати фінансову підтримку. Ідеологія – не основний фактор».

За даними Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ), опублікованими в грудні, майже 2 900 росіян воюють або воювали пліч-о-пліч з джихадистами в Іраку і Сирії.

Під час нападу в Дербенті ціллю терористів були співробітники російських служб безпеки. Згідно з інформацією РІА «Новости», що посилається на неназване джерело, в результаті атаки в фортеці Нарин-Кала один співробітник ФСБ був убитий і ще один отримав поранення.

Дербентский теракт: хто віддав наказ?

Наскільки обґрунтоване припущення, що «Ісламська держава» дійсно причетна до дербентського теракту? На прохання Російської служби «Голосу Америки», проблему прокоментував професор історії ісламу з Дартмутського (Дартмут, штат Массачусетс) університету Браян Ґлін Вільямс (Brian Glyn Williams).

«ІДІЛ не взяв на себе відповідальності за недавній теракт у Сан-Бернардино, штат Каліфорнія), що призвів до людських жертв, – нагадав експерт. – І, навпаки – взяв на себе відповідальність за теракт у Дербенті».

«Порівнюючи ці два епізоди, – продовжував експерт, – я можу припустити, що ІДІЛ дійсно міг прямо віддати розпорядження (про теракт) і контролювати людину, що його здійснила. Адже ми знаємо про багатьох дагестанців, що борються в Сирії та Іраку; хтось із них міг повернутися на батьківщину і віддати наказ про атаку або здійснити її сам».

Браян Ґлін Вільямс констатує: «Кавказ – Чечня і Дагестан – відіграють важливу роль в уяві тих, хто прагне розв’язати глобальний джихад». «Арабські бойовики в Іраку і Сирії, безсумнівно, романтизують боротьбу Чечні проти Росії в 2004-2006-му, – пояснює аналітик. – Вони звеличують їх як великих воїнів Аллаха, і це відображає місце, відведене Дагестану в планах ІДІЛ про розширення «халіфату», але, я думаю, що мова тут йде скоріше про бажане (керівництвом ісламістів – ГА), ніж про дійсність».

«Багато ватажків ісламістських терористичних угруповань поклялися у вірності Аль-Багдаді, – підкреслює Вільямс. – Тут організації і з Алжиру, і з інших африканських країн (наприклад, Боко Гарам), і з Пакистану, і з Афганістану». Однак, за словами аналітика, це радше символічні жести: було помилкою припускати, що їх діяльність контролюється з Ракки (центр ІДІЛ в Сирії).

Дивіться також: Про покоління дітей з психологічними травмами розповіли експерти

Про покоління дітей з психологічними травмами розповіли експерти. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG