Спеціальні потреби

Правляча партія Туреччини втратила абсолютну більшість у парламенті


Президент Реджеп Таїп Ердоган (ц)
Президент Реджеп Таїп Ердоган (ц)

Турецькі виборці створили перешкоду на шляху президента Реджепа Таїпа Ердогана до розширення своїх повноважень: правляча Партія справедливості і розвитку вперше не змогла набрати беззастережну більшість голосів на виборах, що стало її найсерйознішою невдачею за 13 років.

Як заявив у понеділок сам Ердоган, «вкрай важливо, щоб усі політичні сили демонстрували відповідальну поведінку і необхідну педантичність, щоб зберегти атмосферу стабільності та впевненості в нашій країні і в наших демократичних досягненнях».

За результатами недільних виборів «Партія справедливості і розвитку» втратила абсолютну більшість у парламенті, порушивши плани Ердогана, який розраховував внести зміни до конституції країни для розширення повноваження президента.

Ердогану потрібно було отримати дві третини із 550 місць у парламенті, щоб створити президентську республіку, проте, за підсумками підрахунку переважної більшості бюлетенів, його партія набрала всього 41 відсоток голосів. Це помітний спад порівняно з виборами чотирирічної давнини, коли Партія справедливості і розвитку отримала майже 50 відсотків голосів.

Вперше в історії прокурдська «Партія народної демократії» подолала виборчий поріг в 10% і зможе увійти до складу парламенту, де, за прогнозами деяких аналітиків, зможе зайняти близько 75 місць. Ця новина була зустрінута бурхливою радістю в місті Діярбакир на південному сході Туреччини, який населений переважно курдами.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG