Спеціальні потреби

Проти вчителів у Туреччині поліція застосувала водомети, гумові кулі та газ


Близько 700 вчителів взяли участь у протестах в столиці Туреччині проти рішення президента Реджепа Ердогана запровадити у вищій школі обов’язкові уроки османської мови.

Щоб розігнати мітинг в Анкарі, поліція застосувала проти вчителів-протестувальників водомети, димові гранати, постріли гумовими кулями та сльозогінний газ. Близько 100 працівників освіти заарештували.

Протестувальники розглядають освітню реформу як насадження релігії у світську систему освіти.

Минулого тижня президент Реджеп Ердоган заявив, що османська мова – яка була державною в Османській імперії і базувалась на арабському алфавіті – повинна викладатись у школах, щоб молоде покоління Туреччини не втратило зв’язку з культурною спадщиною.

Заява Ердогана викликала хвилю незадоволення в суспільстві. Опоненти назвали главу держави «сучасним султаном», звинуватили його у насадженні ісламської ідеології, нетерпимості до інакодумства та зраді ідеалів засновника сучасної турецької держави Мустафи Ататюрка.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG