Спеціальні потреби

Трамп: США уважно стежать за ситуацією у Білорусі


Президент США Дональд Трамп у понеділок назвав ситуацію у Білорусі "жахливою" і заявив, що Сполучені Штати Америки уважно стежать за нею. Про це повідомляють інформаційні агенції.

Раніше державний секретар США Майк Помпео заявив про підтримку прагнення білорусів до свободи. Під виступу у столиці Польщі, яка стала останньою зупинкою в ході турне Помпео по центральній Європі, держсекретар США заявив, що Вашингтон відстежує ситуацію в Білорусі, і що мета його контактів з лідерами ЄС - це «спробувати допомогти всім, чим можемо, щоб білоруський народ знайшов суверенітет і свободу».

Про підтримку протестувальників у Білорусі також заявив близький до президента США сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

"Я підтримую людей у Білорусі, які протистоять проти фальсифікованих виборів в одному із найбільш автократичних та корумпованих режимів на планеті. Чудова нагода світу, який любить свободу, підтримати зміни", - твітував американський законодавець. Він також закликав президента США, ЄС, інші країни світу "використати санкції, щоб режим Лукашенко у Білорусі поніс відповідальність за насильство проти протестувальників та фальсифікацію виборів".

У Білорусі тривають протести проти офіційних результатів президентських виборів, відповідно до яких перемогу отримав Олександр Лукашенко. Головна суперниця Лукашенка на виборах Світлана Тихановська, яка зараз перебуває у Литві, заявила, що готова виконувати роль тимчасового "національного лідера".

"Я готова взяти на себе відповідальність і в цей період виступити в якості національного лідера. Щоб країна вгамувалася, увійшла в нормальний ритм. Щоб ми звільнили усіх політв’язнів і в якнайкоротші терміни підготували законодавчу базу та умови для організації нових президентських виборів. Реальних, чесних і прозорих виборів, які будуть беззастережно визнані міжнародною спільнотою", - сказала Світлана Тихановська.

Повідомлється, що Олександр Лукашенко заявив, що готовий до нових виборів за умови відповідних змін до Конституції країни, але "не під тиском, не через вулицю".

Дивіться також: Держсекретар США про події в Білорусі

Держсекретар США про події в Білорусі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG