Спеціальні потреби

Чи кандидати руху «Чаювання» пройдуть в Конгрес?


Високий рівень безробіття, рекордний бюджетний дефіцит і незрозуміла для багатьох медична реформа можуть змінити баланс політичних сил на виборах до Конгресу у листопаді. Американці обурені не тільки демократами, які зараз мають більшість в обох палатах законодавчого органу. Невдоволені виборці і республіканцями. Уже на кількох внутрішньопартійних виборах, так званих праймаріз, на яких обирають єдиного кандидата у Конгрес, перемогу отримали не перспективні чи авторитетні республіканці, а висуванці руху «Чаювання». Дехто уже заговорив про розкол у лавах Республіканської партії та появу третьої політичної сили.

Запах смажених гамбургерів і бобів не швидко розвіюється у цей теплий осінній день. Такий пікнік в містечку Овенсборо на заході Кентуккі влаштовується кожного разу, перед виборами до Конгресу та до місцевих органів влади.

Джоді Восмер - президент місцевої торговельної палати, що влаштувала пікнік говорить:

«Ми запрошуємо кандидатів і даємо їм нагоду зустрітися з людьми, послухати їх та виступити самим».

Джоді Весмер говорить, що Кентуккі досить консервативний демократичний штат і тому республіканці набирають тут популярності.

Одним з таких республіканців є кандидат у сенатори Ренд Пол.

«Дехто каже, що Ренд Пол – екстреміст», - каже сам про себе політик.

Екстремістом Ренда Пола називають за його критику медичної реформи та опозицію до вливання державних коштів у банківський сектор та збанкрутілу автомобільну промисловість. Він також має підтримку членів руху «Чаювання», які виступають за скорочення податків і зменшення урядового контролю.

«На мою думку, країна міцнішає, коли уряд не втручається. Уряд не є відповіддю, уряд не повинен заважати розвитку приватного бізнесу. Приватний бізнес та промисловість – це розв’язка», - каже Ренд Пол.

Своїй перемозі на праймаріз у травні Ренд частково завдячує колишньому губернатору Аляски Сарі Пейлін, яка є одним з лідерів руху «Чаювання» і активно агітує за кандидатів від цієї сили.

Завдяки її підтримці на внутрішньопартійних виборах перемогли уже кілька кандидатів, поборовши авторитетних республіканців. Але чи зможуть ці люди перемогти демократів на загальних виборах у листопаді?

Дуґлас Шоен, співавтор книги про рух «Чаювання» говорить: «У той час як рух «Чаювання» є досить небезпечним для демократів, він не менш загрозливий і для республіканців».

Дуґлас Шоен і Скот Расмусен є авторами книги «Розгніваний як пекло: рух «Чаювання» в корені міняє двопартійну систему».

«Я вважаю, що їх кандидати святкуватимуть перемогу. 18-20 місяців тому, не говорячи вже про 2 роки тому, коли змагався президент Обама, не було жодної людини у світі, яка могла б передбачити появу цього руху, а тим більше повірити у те, що вони матимуть вплив», - каже Дуґлас Шоен

Згідно з опитуваннями громадської думки, Ренд Пол не відстає у популярності від свого опонента кандидата від демократів Джека Конвея. Останній хоча і не прийшов на пікнік, його прихильники доводили, що Ренд не може представляти виборців Кентуккі. Дехто навіть каже, що він занадто крайніх поглядів, і це завдає шкоди родинам Кентуккі.

Однак Джоді Восмер вважає, що пробізнесова позиція Ренда Пола дасть йому перевагу на виборах: «Бізнес, який ледь виживає у цій економіці не хоче бачити зростання своїх витрат, і Ренд Пол це розуміє».

Обидва кандидати погодилися провести у жовтні три раунди публічних дебатів. Для кожного з них це ще одна нагода показати себе загалу і прояснити свої позиції.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG