Спеціальні потреби

Сирійська опозиція закликає Росію «натиснути» на Башара аль Ассада


Так звана «внутрішня» сирійська опозиція розраховує переконати Москву вчинити тиск на режим президента Башара аль Ассада для виконання ним плану спеціального посланника ООН і ЛАД (Ліги Арабських держав) Кофі Аннана. Про це сказав у понеділок 16-го квітня один з лідерів Національного координаційного комітету (НКК) Хасан Абдул Азім після прибуття до Москви, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Передбачається, що опозиціонери зустрінуться з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, а також проведуть переговори з його заступником, спецпредставником президента РФ з питань Близького Сходу Михайлом Богдановим.

«Ми хочемо викласти свою точку зору, щоб переконати російське керівництво чинити тиск на режим Башара Ассада з метою виведення військ з міст і звільнення ув'язнених», – цитує ІТАР-ТАСС Хасана Абдул Азіма.

Лідер НКК заявив, що він і його прихильники прагнуть до того, щоб «забезпечувалася нормальна атмосфера для політичного діалогу між всіма сторонами».

Чи вдасться сирійській опозиції переконати Москву?

Про те, яке значення нинішньої зустрічі і наскільки вона може бути ефективна, розмірковують експерти. Історик, сходознавець Володимир Ахмедов вважає візит дуже важливим.

«Внутрішня сирійська опозиція за своїми поглядами і підходами до вирішення кризи дуже близька до позиції Москви – на відміну від Сирійської національної ради. Делегація, яка перебуває в Москві, виступає за те, що вирішення кризи має бути чисто внутрішнім питанням і допускає політичну підтримку лише з боку ЛАД», – пояснив він.

Експерт Московського центру Карнеґі професор Олексій Малашенко вважає, що вже сам факт прибуття делегації свідчить, що сирійська опозиція розраховує на підтримку Москви.

«Вони (лідери НКК) вимагають, щоб Росія почала чинити тиск на Ассада і, мабуть, бачать свої дії недаремними. Якщо вони так вважають, то, крім «Друзів Сирії» та ООН, вони дійсно розраховують на якусь допомогу і підтримку Москви», – вважає Андрій Малашенко.

На думку політолога, приїзд делегації в Москву – сигнал для Башара Ассада, якому має стати ясно, що опозиція, «незважаючи на однозначно прозахідне, проамериканське орієнтування», все-таки бере до уваги вплив Росії».

«Сьогодні важливо як прореагує Кремль, – зазначив професор Малашенко. – Якщо не вдасться прийти до якогось консенсусу, то, в першу чергу, програє Росія. А якщо вдасться, то Москва повинна постаратися не вдарити обличчям в бруд і показати, що, так, вона не тільки незадоволена своїми партнерами в Дамаску, а й реально може натиснути на них».

Представник комітету «На захист сирійської революції» в Москві професор Махмуд Хамза також назвав візит позитивним фактом:

«Обмін думками з Москвою необхідний тому, що Росія може зіграти дуже важливу роль у вирішенні сирійського кризи. З іншого боку – представники опозиції, що приїхали, займають суперечливі позиції щодо сирійського кризи, у них немає чіткої лінії. Деякі їхні лідери іноді більш лояльні щодо влади, що вже доведено. Інші займають тверду позицію, виступаючи на стороні революції».

Професор Хамза зміг передбачити, чого можуть домогтися в Москві представники НКК.

«Москва, звичайно, хоче переконати опозицію сісти за стіл переговорів. А це дуже складне питання, тому що за планом Кофі Аннана треба спочатку виконати п'ять пунктів, а потім перейти до мирного діалогу. Але навіть перший пункт – зупинити насильство і стрілянину – не виконано. Влада продовжує вбивати людей. Тому про який діалог і мирне вирішення проблеми піде мова?» – резюмував Хамза.

План Кофі Аннана – реальність чи утопія?

Хасан Азім назвав «шість пунктів» плану Кофі Аннана чи не останнім шансом для Дамаска, нагадавши про підтримку місії спецпосланця ООН Росією і Китаєм. Однак, за його оцінкою, режим Асада, незважаючи на формальне схвалення миротворчих прагнень ООН і ЛАД, не надто прагне дотримуватися виконання плану Аннана.

На думку Володимира Ахмедова, Москва несе певну відповідальність за подальшу реалізацію плану Кофі Аннана, з яким є великі проблеми.

«Незважаючи на те, що цей план був схвалений всіма протиборчими сторонами, він поки за своїм духом і буквою не виконується. Як і раніше спостерігається присутність військової техніки в містах, йдуть перестрілки, діють снайпери. Існують великі побоювання з приводу серйозності намірів сирійської влади виконувати всі пункти плану Аннана», – підкреслив він.

З його точки зору, спостерігачі, які прибули до Сирії, поки навряд чи здатні повною мірою виконувати поставлені перед ними цілі.

«Все залежить від того, наскільки мобільно вони можуть переміщатися по території. Тому що зараз вся країна охоплена повстанням, хоча інтенсивність вогню значно знизилася після закінчення крайнього терміну. У багатьох складається враження, що як урядові війська, так і озброєна опозиція збирають сили, щоб потім перейти в рішучу сутичку за владу», – узагальнив Ахмедов.

Якщо зірветься «план Аннана», то погано доведеться всім, переконаний Олексій Малашенко:

«Винайти ще щось нове потім буде зовсім складно. У будь-якому випадку ситуація коливається на межі. Один зрив – і все може піти по вкрай ризикованому сценарію. Росія в цьому не зацікавлена».

Експерт вважає, що якщо Росія буде домагатися від Башара Ассада виконання плану Аннана, то це дозволить їй зберегти реноме впливового гравця у цьому регіоні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG