Спеціальні потреби

Ліга арабських держав обговорює питання Сирії на саміті у Багдаді


Лідери арабських країн на саміті в Багдаді
Лідери арабських країн на саміті в Багдаді

Головне питання саміту Ліги арабських держав, що розпочався у четвер в Багдаді, – як зупинити насильство в Сирії. З цієї країни продовжують надходити відеоматеріали, де показано, як урядові війська обстрілюють осередки опозиції.

Раніше президент Сирії Башар аль-Асад погодився на запропонований Лігою план мирного врегулювання, який передбачає миттєве припинення вогню. Однак, розправа над опозицією продовжується. Західні експерти висловлюють припущення, що такі дії з боку сирійського уряду є скоріш тактикою затягування часу, а справжнього наміру змінити політику він не має.

Захід також не покладає великих сподівань на результати саміту. Сирію виключили з Ліги, тому участі у саміті вона не братиме. До того ж її уряд заявив, що він не погодиться на будь-які нові ініціативи, запропоновані під час дискусій.

Ентоні Скіннер, експерт компанії «Мейплкрофт», яка займається оцінкою ризиків, каже, що перехід президенства у Лізі від Катару до Іраку може негативно вплинути на зусилля зупинити президента Асада.

«Катар головував у Лізі цього року. Він мав владу. Тепер ця лідерська роль перейшла до Іраку. На думку самого Асада, для нього це добра новина, адже, прем’єр-міністр Іраку аль-Малікі займає менш категоричну позицію по відношенню до уряду Сирії», - говорить експерт.

Разом з тим активна участь Ліги у врегулюванні конфлікту у Сирії та вступ на посаду нового генерального секретаря Набіла аль-Арабі є доказом того, що після подій Арабської весни організація намагається оновити свою роль у регіоні.
Директор Лондонського центру арабських та іранських досліджень Аліреза Нурізаде каже, що події останнього року кардинально оновили Лігу.

«Деякі з цих арабських урядів не користуються особливою повагою та не мають підтримки з боку міжнародної спільноти. Однак, Ліга виступає не лише від імені урядів. Вона представляє інтереси народів. Тому тепер відношення до цієї організації буде набагато серйознішим», - каже експерт.

Лідери Іраку у свою чергу сподіваються, що після саміту світ побачить їх країну іншими очима. Особливо вони намагаються завоювати прихильність сунітських лідерів Саудівської Аравії та інших країн, деякі з яких бойкотують саміт через підозри у зв’язках переважно шиїтського Іраку з Іраном.

«Вони покладаються на цей саміт, як на можливість повернутися в арабській світ. Тому ця подія є дуже важливою для майбутнього Іраку», - зауважує Аліреза Нурізаде.

Саміт Ліги арабських держав має кілька завдань на порядку денному: перетворення Іраку у нового гравця в регіоні, посилення ролі самої Ліги, і зокрема її зусиль у припиненні кровопролиття у Сирії. Втім, кажуть аналітики, значного поступу у всіх цих напрямках досягти буде непросто.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG