Спеціальні потреби

Мирне врегулювання у Сирії під загрозою – правозахисники


Базовані у Лондоні cирійські правозахисники стверджують, що урядові війська у вівторок обстріляли міста Гама, Марех та Гомс. А на контрольно-пропускних пунктах під містом Маркада повстанці вбили шість солдатів урядової армії.

Між тим, перебуваючи у Москві, міністр закордонних справ Сирії заявив, що Дамаск почав втілювати у життя план мирного врегулювання, запропонований ООН та Лігою Арабських держав.

«Ми вже вивели кілька загонів з деяких сирійських провінцій відповідно до одного з пунктів мирного плану Кофі Анана», - сказав міністр закордонних справ Сирії.

Тим часом, сам посередник у переговорах, Кофі Аннан прибув до Туреччини, де має намір відвідати розташований на кордоні із Сирією табір біженців. У понеділок, у результаті обстрілу сирійськими військами у таборі було поранено шестеро людей, поміж яких двоє громадян Туреччини. За непідтвердженими даними двоє людей загинуло. У той же день урядові війська Сирії обстріляли ліванську прикордонну територію, вбивши відео оператора.

«Ми віримо Кофі Аннану, але на Башара Ассада покладатися не можна. Йому дали 10 днів на виведення військ, а він цього не зробив», - говорить біженець із Сирії Далал Фезо.

Турецький прем’єр Реджеп Таїп Ердоґан звинуватив Сирію у порушенні державних кордонів і повідомив, що його країна розглядає кроки у відповідь.
Туреччина вже надала притулок близько 24 тисячам сирійських біженців, втім відмовилась від ідеї створення зони безпеки уздовж її кордону з Сирією через побоювання бути втягненими у військовий конфлікт з Дамаском.

«Ми втікаємо до Туреччини у пошуках порятунку, з нами біжать і люди Ассада, які нападають на нас і тут, в наметах. Нам розповіли, що двоє людей загинуло і багато було поранено у Кілісі. Турецькі солдати нічого не зробили, лише ховалися», - каже інший біженець із Сирії.

У рамках угоди, досягнутої за посередництвом Кофі Анана, Сирія повинна була почати виведення військ з густо населених пунктів вже у вівторок вранці, а протягом наступних сорока восьми годин обидві сторони конфлікту мають припинити вогонь. Втім, на тлі чергового спалаху насильства та нових вимог з боку сирійського уряду щодо гарантій від опозиції першими скласти зброю, втілення у життя мирного плану у зазначені строки виглядає маловірогідним.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG